Sprostá slova do Sněmovny nepatří. Místopředsedkyně chce politiky trestat

V minulosti padaly v Poslanecké sněmovně výrazy, ze kterých se ježily vlasy. Zdá se, že osobní urážky a nadávky se pomalu dostaly do repertoáru většiny řečníků za tamním pultíkem. To chce ale místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) změnit. Na slovník svých kolegů si chce posvítit, a to v podobě seznamu zakázaných slov.

"Mám ráda, když to ve Sněmovně jiskří a když je výměna názorů založená na argumentech. Bohužel se v posledních letech stalo, že je zde komunikace hodně často osobní a používají se někdy nepřípustné výrazy, dokonce hrubé, a to si myslím, že na parlamentní půdu rozhodně nepatří," vysvětlila Kovářová (STAN).

[chooze:article;value:513390]

Vulgarismy chce napsat na seznam zakázaných slov. "Příklady nevhodných slov zde bohužel nemohu vyslovit, protože se do médií nehodí, ale mohu říci, že jsme si brali příklad z Velké Británie. Tam například slovo jako lhář nebo zrádce nebo osočení, že je někdo nečestný, že lže, do komunikace nepatří," dodala Kovářová.

Kvůli zakázaným slovům se ale prý nebude měnit jednací řád, ten už totiž v nějaké podobě zahrnuje i slušné chování. Seznam slov by jen upřesnil, co je a není vhodné. "Nejsem si jistý, jestli tohle něco vyřeší, když je někdo hulvát a nevychovanec, tak se to prostě nepodaří napravit žádným seznamem," reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:512879]

Většině poslanců se to nelíbí. "Připomíná mi to první třídu základní školy. Já si myslím, že to je úplný nesmysl, protože my se řídíme jednacím řádem a předsedající má možnost kohokoli okřiknout. I já jsem pro to, aby se vulgarismy nepoužívaly, ale rozhodně to nemůže být tak, že někdo bude psát seznamy," protestoval poslanec Radim Fiala (SPD).

Ani další poslanci s takovým nápadem nesouhlasí, prý jim to připadá jako cenzura. "To mi přijde úplně, ale úplně za hranou. Já, když jsem se to dozvěděl, tak jsem si myslel, že je 1. dubna, že je apríl, a ne 21. července," podotkl Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:513023]

Zato Ivanu Bartošovi (Piráti) se nápad vlastně líbil. "Tak ono by to bylo legrační, ale úplně nejlepší by bylo, kdyby takový seznam nemusel existovat. Myslím si, že Sněmovna by měla mít nějakou úroveň nejen do kvality sdělení, ale i do té formy osobních útoků, šíření lží o lidech. Ten nápad může být vlastně dobrý," podotknul předseda Pirátů.

Cílem je prý zkulturnit Poslaneckou sněmovnu. Zákonodárce, který by v projevu použil zakázaná slova, by byl vyzván předsedajícím, aby se okamžitě omluvil. Za nevhodné chování už teď poslancům hrozí pokuty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.