Srážka vlaků na Přerovsku jde k soudu. Strojvedoucí měl létat místo výcviku jako pilot

V loňském lednu na tři týdny dopravu na železničním koridoru u Přerova omezila srážka dvou souběžně jedoucích vlaků. Několik hodin byla trať úplně neprůjezdná, hasiči museli použít i speciální vyprošťovací tank.

Téměř po roce a půl je vyšetřování u konce. Podle všeho je viníkem jeden ze strojvůdců. Ten měl přejet návěstidlo, které mu zakazovalo další jízdu. "Bylo skončeno vyšetřování železniční nehody v Prosenicích. Spisový materiál byl předán na Okresní státní zastupitelství v Přerově s návrhem na podání obžaloby," informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

[chooze:article;value:486673]

Sice vše skončilo bez zranění, škoda je ale obrovská, a to bezmála 30 milionů korun. "Věc byla kvalifikována jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti a dotyčná osoba je ohrožena trestní sazbou v rozmezí od dvou do osmi let," sdělil státní zástupce Petr Klimeš.

Během vyšetřování se mimo jiné zjistilo, že pravděpodobný viník nehody neměl mít oprávnění k řízení lokomotivy, neodřídil potřebný počet hodin. "V konkrétních časových úsecích, kdy měl strojvedoucí řídit drážní vozidlo, tak vykonával funkci pilota," sdělila mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

Loňská železniční nehoda tak definitivně skončí před soudem, a to v Přerově. Omezení u Prosenic se loni protáhlo na tři týdny. Hasiči museli po nehodě rozřezat vysypané klády dřeva nebo dostat na koleje zpět vykolejené vagóny. Největší dobu ale zabrala výměna zničené výhybky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.