Srážka vlaků v Praze: Ve vězení mohou skončit oba strojvedoucí

Zlomeniny, odřeniny, naraženiny a šrámy. Nikdo sice nepotřeboval vyprostit, situace ale byla i tak náročná. "Byli tam lidé, kteří chodili po vlaku a řvali. Byly tam děti, které řvaly, ale bylo tam i několik lidí, kteří seděli, nereagovali na nic, byli úplně v šoku," popsal situaci po nehodě policista Dominik Kába.

Počet zraněných lidí se nakonec zastavil na čísle 35. Pomoc komplikoval těžký terén. "Vlak byl plný, protože jel brzo ráno," sdělil jeden z cestujících.

Už ve středu bylo patrné, že nehodu nejspíš způsobil strojvedoucí soukromého dopravce. Byl v zácviku, projel návěstidlo a narazil do stojící soupravy Českých drah. Její strojvedoucí byl ale podle dechové zkoušky pořádně pod parou. Ukázala skoro dvě promile.

[chooze:article;value:574410]

​"Abychom s tímto strojvedoucím mohli provádět úkony trestního řízení, museli jsme kvůli jeho stavu několik hodin počkat," sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Ve vězení mohou skončit oba muži, a objasnit se musí také role instruktora u strojvedoucího v zácviku. Škoda z nehody jde do desítek milionů.

České dráhy kontrolují své strojvedoucí kvůli alkoholu pravidelně. Teď prý ale kontroly ještě zintenzivní. "Budou probíhat v kterýkoliv okamžik výkonu služby těch strojvedoucích," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Od začátku letošního roku provedli kontroloři Českých drah 47 tisíc kontrol. Opilý prý nebyl ani jeden strojvůdce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.