Srbové po masakrech dobrovolně odevzdávají zbraně včetně granátů

[chooze:gallery;value:31681]

​Měsíční zbraňovou amnestii vyhlásila vláda od 8. května po dvou tragických střelbách z počátku měsíce. Třináctiletý chlapec tehdy zastřelil ve škole otcovou pistolí osm dětí a člena ostrahy. O den později pak 20letý mladík zabil samopalem osm náhodných obětí a další zranil.

Amnestie zaručuje beztrestnost pro držitele nelegálních zbraní. Srbové už odevzdali na 13 500 "položek". Sklad u města Smederevo asi 50 kilometrů od metropole navštívil v neděli prezident Alexandar Vučič v doprovodu nejvyšších představitelů policie, informovala rozhlasová stanice RFE/RL. Vedení země čelí po masakrech desetitisícovým protivládním demonstracím.

[chooze:article;value:502760]

​Prezidenta s doprovodem čekaly ve velké hale vzorně roztříděné pistole, pušky, samopaly, bedny plné granátů, ale i protitankových střel a výbušnin. Polovinu z toho měli lidé doma nelegálně, druhou odevzdali registrovaní vlastníci. Zbraně po kontrole odborníků dostanou k dispozici srbské ozbrojené síly, uvedla agentura AP.

V Srbsku jsou po válce na Balkáně desetitisíce neregistrovaných zbraní a předchozí zbraňové amnestie se nesetkaly s velkým úspěchem. I v počtu legálních majitelů pistolí či pušek patří přitom země na špici v Evropě.

Tragédie změnily také přístup represivních složek. Po konci amnestie slibují policisté kontroly a přísné tresty, u koho najdou nelegální zbraň, hrozí mu až 15 let za mřížemi. Prověřovat hodlají ve velkém i uložení legálně držených střelných zbraní. Musí být v trezorech se zakódovaným zámkem, jinak je majitelům zabaví a potrestají je.

[chooze:article;value:503102]

​Opoziční politici v souvislosti s masakry obviňují vedení země z podněcování násilí a nenávistných projevů vůči kritikům, ze šíření propagandy v mainstreamových médiích a ze zavádění autokratické vlády pod vedením Vučiče, což podle nich podněcuje rozdělení společnosti.

Vučič v neděli podle AP odmítl výzvy opozice k odstoupení ministra vnitra Bratislava Gašiće, naznačil však, že by vláda mohla podat demisi a že na mítinku, který naplánoval na 26. května v Bělehradě, vyhlásí předčasné volby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.