Srbskem otřásají demonstrace. Lidé chtějí anulovat volby, zasahuje i policie

Ani po sedmi dnech se neuklidnila vlna protestů, která pohltila centrum srbského Bělehradu. Na Štědrý večer se demonstrující dokonce pokusili násilím dostat do radnice. Rozbuškou pro nepokoje bylo vyhlášení výsledků voleb, ve kterých prý vyhrála Srbská pokroková strana prezidenta Aleksandara Vučiće. Podle opozice byly ale výsledky zmanipulované.

"Jediné, co má stát zajistit, jsou svobodné volby. Ale oni ukradli hlasy. Vučići, ukradl jsi ne jeden, ale tisíce hlasů. Proto vzkazujeme: 'Ty volby je nutné anulovat'," řekla místopředsedkyně opoziční Strany svobody a spravedlnosti Marinika Tepičová.

Prezident na potlačení demonstrací povolal policii. Přesto se do Bělehradu začaly v pondělí sjíždět davy studentů, kteří požadují přepočítání volebních hlasů. "Máme podezření, že při volbách došlo k mnoha nesrovnalostem. Podle údajů, které máme v Bělehradu, volilo mnohem víc lidí, než tam ve skutečnosti žije. Pokud ministerstvo nepovolí přepočet, vyhlásíme blokádu," řekl student Nikola Rustic.

[chooze:article;value:533755]

​Srbský prezident ale obvinění odmítá, studentům prý nevyhoví a z organizace protestů pak přímo obvinil Západ. Rusko dokonce označilo demonstrace za pokus o srbský Majdan.

"To, co sledujeme už několik dní, dělají jen proto, že vědí, že je lidé nechtějí volit. Už dny bojujeme se zahraničním vlivem. Chtěl bych poděkovat ruským tajným službám, že nám daly najevo, co se chystá a informovaly nás o tom," řekl prezident.

Nesrovnalosti ve volbách potvrzují domácí i zahraničí pozorovatelé. Situaci v Srbsku kritizovalo i německé ministerstvo zahraničí. Podle něj je obvinění z volebního podvodu u země, která se pokouší vstoupit do Evropské unie, nepřijatelné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.