Srbsko nic podobného nepamatuje. Jeden ze střelců už má dokonce fanklub

Srbsko se ještě nevzpamatovalo z události, kdy žák jedné tamní základní školy zastřelil osm spolužáků a pracovníka ostrahy, a už jej zasáhla další tragédie. Druhá hromadná střelba si vyžádala osm životů a více než desítku zraněných. Srbský ministr vnitra útok označil za teroristický čin. 

Jaký byl přesný motiv, se podle českého velvyslance v Srbsku Tomáše Kuchty teprve vyšetřuje. Místní média ale uvádějí, že mu měla předcházet hádka na školním dvoře ve čtvrtečních večerních hodinách. Jednadvacetiletý mladík měl následně střílet z automobilu. Mezi mrtvými je například 15letý chlapec nebo policista, který měl v době útoku zrovna volno. 

[chooze:article;value:503102]

​"Spojitost mezi incidenty můžeme najít v tom, že oba dva střelci, kteří jsou mladí lidé, se zřejmě ke zbrani dostali nějakým způsobem v rodině. Otec druhého útočníka je vojákem, měl by to být dokonce důstojník generálního štábu. Pojítkem je tedy zřejmě láska ke střelným zbraním v rodině," objasnil ve vysílání TN Live velvyslanec. 

V Srbsku podle něj sice platí přísná pravidla pro složení zkoušek na zbrojní pas a legální držení zbraně, připustil však, že je v zemi velké množství zbraní. Číslo se odhaduje na 950 tisíc. Registrovaných držitelů je okolo 580 tisíc. "Což v zemi, která má 6,6 milionu obyvatel, je velmi vysoké číslo," konstatoval Kuchta. 

Podobné incidenty ale Srbsko nepamatuje. "K určitým rodinným tragédiím dochází, ale nepřevyšuje to průměr v jiných zemích. Není to země, kde by hromadná střelba byla na denním pořádku. To, co se odehrálo v té škole, nemá v srbské historii obdoby. Ani ta druhá střelba není srovnatelná s ničím, co by se odehrálo v nedávné minulosti," vyjádřil se velvyslanec. 

[chooze:article;value:477700]

​Útočník má klub obdivovatelů

Celá země je podle něj v šoku. Existují ale i výjimky. "Zdá se, že mezi mladými lidmi ten první útočník získal i nějaké příznivce. Slyšel jsem, že založili jeho fanklub. Ač to zní naprosto šíleně, tak je vidět, že existují lidé, kteří jsou schopní vyjadřovat obdiv k takovýmto činům," prozradil Kuchta. Jestli ale první střelec inspiroval druhého, to zatím nikdo nedokáže s jistotou říct. "Byla by to spekulace hovořit teď o systémovém selhání," dodal velvyslanec. 

Tamní vláda podle něj začala intenzivně jednat o tom, jak postupovat, aby se podobná neštěstí neopakovala. Připustil také, že kvůli válce na Ukrajině panuje ve společnosti určité napětí. Konflikt dělí zemi na dva tábory, kdy jeden ruskou agresi odsuzuje a druhý podléhá masivní propagandě a například vidí podobnost s událostmi kolem Kosova. "Samozřejmě se také vzpomíná na bombardování Bělehradu a řada obyvatel má tendenci naslouchat i takovým argumentům," zakončil Kuchta. 

Více ke středečnímu incidentu se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.