Srbsko uvedlo kvůli Kosovu armádu do nejvyšší bojové pohotovosti

Srbský prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Aleksandar Vučič nařídil nejvyšší stupeň bojové pohotovosti, informovala v pondělí večer tisková agentura Tanjug. Kromě armády se to týká i jednotek ministerstva vnitra včetně policie.

Srbské řinčení zbraněmi se podle BBC vystupňovalo poté, co se objevily zprávy, že kosovská armáda a policie chystá “útok“ na severní části země u hranic se Srbskem, který obývá srbská menšina.

Ta dostala ultimátum k odstranění barikád, kterými kosovští Srbové blokují přístup k největším hraničním přechodům a další důležité silnice. Kvůli rostoucímu napětí byly odloženy i místní volby, které se měly konat v prosinci poté, co v regionu rezignovali srbští starostové, soudci i na 600 policistů. Stalo se tak kvůli přetrvávajícímu sporu o registrační značky.

[chooze:article;value:478746]

Srbská menšina odmítá požadavek kosovských úřadů, aby Srbové žijící v Kosovu používali na svých vozidlech kosovské espézetky, neboť Srbsko neuznává vyhlášení kosovské nezávislosti z roku 2008. V Kosovu žije 1,8 milionů lidí, převážně etnických Albánců, srbská menšina čítá na 120 tisíc obyvatel. Srbové však území považují za kolébku svého národa.

Situace se vyhrotila poté, co kosovská vláda začátkem prosince povolala na sever země policisty albánského původu údajně jako náhradu za srbské strážce zákona, kteří rezignovali. Rovněž začala příprava voleb. Kosovští Srbové se je rozhodli bojkotovat, policisty i volební úředníky začali napadat a stavět barikády. Došlo i na přestřelky, největší vášně vzbudilo zatčení bývalého srbského policisty, který se jich měl účastnit.

[chooze:article;value:468142]

Z rozdmýchávání nepokojů se Srbsko a Kosovo obviňují navzájem. Dohodu se snaží zprostředkovat Evropská unie. Podařilo se dosáhnout kompromisu ohledně značek v tom, že kosovská policie nebude za srbské espézetky rozdávat pokuty, srbská strana pak nebude vydávat značky s iniciálami kosovských měst. Ale napětí trvá, kosovská vláda podle BBC tvrdí, že ho rozdmýchává Rusko. To je tradičním spojencem Srbska a má prý zájem na další destabilizaci v Evropě v době války na Ukrajině.

Na bezpečnost v Kosovu dohlíží mírové jednotky KFOR pod vedením NATO, které mají v zemi téměř čtyři tisíce vojáků. NATO už vyzvalo obě strany, aby se vyvarovaly provokací.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.