Srbský masakr mezi dětmi silně rezonuje. Jsou stále vyděšené, říká matka

Srbští studenti jsou po středeční střelbě stále v šoku. Děti, kterým se podařilo uprchnout do bezpečí, teď vypovídají o děsivých scénách a na návrat do školy nemají ani pomyšlení.

"Zpočátku si všichni mysleli, že někdo ve škole hází petardy. Pak můj syn uviděl zakrváceného chlapce na chodbě, jak volá svou mladší sestřičku, a nastala všeobecná panika. Učitelé začali křičet, ať všichni utíkají na dvůr," popsala pro srbský zpravodajský web Blic.rs matka výpověď svého syna, který přežil školní masakr. "Všichni jsme umírali strachy, dokud jsme si děti nevyzvedli," dodala. 

[chooze:article;value:502760]

​Od minulého týdne traumatizovaným poskytují podporu psychiatři a psychologové z Institutu pro duševní zdraví, Psychiatrické kliniky klinického centra Srbska a Společnosti psychologů. Podle výpovědí rodičů pro magazín Blic se některé děti ale utěšit nedaří. "Moje dcera se nemůže uklidnit. Dívku, která byla zabita, dobře znala," řekla jedna z matek. Zavražděná seděla u vchodu s dalším studentem.

"Byli první na ráně. Člen školní ostrahy se je svým tělem snažil chránit, ale marně a ještě k tomu se sám zranil," pokračovala. Rodiče podle ní nejprve dívku hodiny hledali, obcházeli nemocnice a pohotovosti. Do pátrání se zapojili i sousedé. "Chodili před školu a vyptávali se. V tu dobu ještě nikoho z nich ani v nejčernějších myšlenkách nenapadlo, že právě ona je jednou z obětí," dodala žena. 

Další z matek potvrdila, že i její děti jsou stále vyděšené a zmatené. "Nechtějí se s tím smířit, stalo se to tak náhle. Bojím se, že našim dětem po tomhle šrámy na duši zůstanou už navždy," uzavřela svou výpověď a vyzvala obyvatele z okolí školy, aby zašli do Ústavu krevní transfuze a darovali krev zraněným.

[chooze:article;value:503122]

Po tragédii byl v Srbsku vyhlášený třídenní státní smutek, který zahrnoval mimo jiné i uzavření škol. Ten pondělkem ale končí a žáci se vracejí do běžné výuky. Bezpečnost po celé zemi hlídá 1 800 nasazených policistů. Jsou přítomni na všech veřejných místech, kde se shromažďuje velké množství občanů.

Výjimkou zůstává už jen Základní škola Vladislava Ribnikara, místo tragédie, kde je návrat žáků do lavic naplánovaný až na středu. Vraždu osmi žáků a školního dozorce, kterou spáchal třináctiletý žák sedmé třídy, připomínají před budovou desítky květin a svíček. U vchodu jsou čtyři policisté a dveře otevírají pouze zaměstnanci. 

Krátce po tragédii se v Srbsku odehrála další hromadná střelba, při které zemřelo osm lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.