Srdeční selhání trápí stále více Čechů. Typických je sedm příznaků, radí lékař

V současné době se s onemocněním, při kterém srdce nezvládá pumpovat dostatečné množství krve do organismu, léčí v Česku více než 280 tisíc lidí. Podle lékařů u většiny pacientů nemoc propukla po prodělaném infarktu.

"Zatímco infarkt je náhlý a ohlašuje se například palčivou bolestí na hrudi, studeným potem a celkovou nevolností, srdeční selhání postupuje plíživě. Jeho příznaky se často prvně projeví v jiných částech těla než u srdce, což odhalení nemoci stěžuje," vysvětlili odborníci.

[chooze:article;value:496651]

Při podezření na srdeční selhání je potřeba navštívit lékaře. "Praktický lékař provede rozbor anamnézy, základní fyzikální vyšetření a odběr vzorku krve, který ověří, zda nedošlo ke zvýšení hladiny tzv. natriuretických peptidů, které citlivě reagují na tlakové a objemové přetížení svalu srdce, jež je pro srdeční selhání typické. Pokud je nález pozitivní, absolvuje pacient echokardiografické vyšetření. Je potřeba vyloučit, že příznaky souvisí s jiným onemocněním," uvedl přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Jan Václavík. Že srdce selhává, signalizuje nejčastěji sedm příznaků.

Dech

Zadýchat se po uběhnutí několika kilometrů, výstupu do pátého patra nebo při výšlapu do kopce je zcela běžné. Pokud však máte problémy s dechem i při vysávání, na procházce či při pomalé chůzi do schodů, něco je špatně.

"Při srdečním selhání může dojít k hromadění krve v plicích. Nadbytečná krev proniká do plicních sklípků, kde vzniká plicní otok. Proto se pacientům hůř dýchá i ve chvíli, kdy jsou v klidu. Někdy je dušnost provází zejména v noci, kdy leží. Musejí proto spát v polosedě nebo s několika polštáři. Nebo se během noci pro dušnost posazovat," nastínil Václavík.

Únava

Srdce rozhání krev do všech částí těla. Při srdečním selhání to však nezvládá. Nedostatek krve ve svalech se následně může projevit větší únavou. Ta pacienta provází i tehdy, když nic nedělá.

Otoky nohou

Pravděpodobně jedním z nejtypičtějších příznaků srdečního selhání bývají oteklé nohy. Nejprve si pacienti mohou všímat zařízlého lemu ponožek, otoky se ale postupně mohou rozšířit z chodidel na bérce, někdy i stehna a hýždě.

[chooze:article;value:493378]

Tloustnutí

Také nárůst kil může souviset se srdečním selháním. "Přibývání hmotnosti bývá u srdečního selhání často poměrně skokové. V těle se totiž hromadí tekutiny, které nikam neodcházejí. V orgánech břišní dutiny navíc zůstává větší množství krve, což může zhoršit funkci jater nebo ledvin. Někdy mohou pacienti cítit tlak pod žebry," přiblížil Václavík.

Naběhlá krční žíla

Žíly na krku nebývají za běžných okolností na krku viditelné nebo vystouplé. Kromě srdečního selhání mohou viditelné žíly na krku předznamenávat například i chlopenní vady.

Srdeční arytmie

"U pacientů se srdečním selháním je často přítomna fibrilace síní. Pacienti ji vnímají jako nepravidelné nebo rychlé bušení srdce. Závažnou komplikací srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory mohou být komorové arytmie, jako například fibrilace komor. V takových případech pak často musíme pacientům aplikovat defibrilátor, který tyto život ohrožující arytmie kontroluje," uvedl Václavík.

Chybí krev v mozku

Pokud se nedostává do mozku krev, může být člověk zmatený, trpět poruchami myšlení nebo i depresí. "Příznaky související s menším prokrvením mozku pozorujeme u pacientů, když nemoc výrazně pokročila," uzavřel Václavík.

V Česku rapidně přibývá infarktů. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.