Srovnání cen v Česku a v Polsku: Jak jsou na tom stavebniny?

Pozornost v jednom z nejoblíbenějších obchodů pro stavebníky a zahrádkáře v Česku upoutá cena za betonovou směs. V Česku jsme za 25kilové balení zaplatili 165 korun. Stejné množství betonu stojí v jednom z největších hobbymarketů v Polsku 85 korun.

Cenovým hitem v Česku se zdá být umyvadlo za pětistovku. V Polsku je ale ještě o několik desítek korun levnější.

[chooze:article;value:553206]

​"Za poslední tři roky ty ceny stouply asi o třicet procent, je to dost neúnosné," řekl TV Nova stavař, který vyrazil do Polska na nákup. "Zajedu do Polska a tam seženu všechno, co potřebuji. To máte od cihly po všechno," uvedl další nakupující.

Až o 20 % jsou v Polsku levnější lepidla na obkladačky. Podobně vychází například i zámková dlažba. "Polsko je větší země a Polsko je chudší země. Nakupovat tam právě takovéto věci, kde je velká konkurence na větším trhu, se vždycky vyplatí," řekl ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Rozhodně se vyplatí ceny pečlivě porovnávat a srovnávat stejnou cenovou kategorii. Najde se i zboží, které je levnější u nás. Za barvy nebo za lepidla lidé v Polsku utratí více než v Česku. Také nemá smysl v Polsku kupovat zásuvky. Ty mají totiž jiné označení a v Česku kvůli tomu neprojdou revizí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.