SROVNÁNÍ: Česká města jsou zaplněná supermarkety. Jak jsou na tom jinde?

Třikrát Billa, třikrát Albert, čtyřikrát Penny i Lidl, dvakrát Tesco a Norma, jeden Kaufland. To vše plus desítky menších obchodů pro 68 tisíc obyvatel největšího středočeského města. 

Na Kladně je aktuálně 19 velkých super a hypermarketů. Minimálně dva další se chystají. "Je jich hodně," míní tamní obyvatelé.

Hornorakouský Wels je na počet obyvatel o pár tisíc chudší, velkých marketů tu ale mají více, napočítali jsme jich 25. A i tam to lidem přijde až dost. 

[chooze:article;value:532395]

Německé město, se kterým porovnáme Kladno, leží v Sasku a česky se mu říká Plavno. Mapa ukazuje 19 supermarketů, tedy stejně jako středočeské město. Jen na větší rozloze.

V Česku je přes 1 600 super a hypermarketů či diskontů. K tomu dalších 3 000 menších prodejen českých řetězců. V osmkrát větším Německu je celkem 36 900 prodejen.

"V průměru jde proto o naprosto srovnatelné trhy, v Česku je na jednu prodejnu cca 2 250 zákazníků, zatímco v Německu cca 2 270 zákazníků," poznamenal viceprezident prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

[chooze:article;value:531804]

Počet supermarketů v Česku není podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu důvodem drahých potravin. Řada lidí si to ale nemyslí. 

"Tak jak vnímám slova Tomáš Prouzy, že se tady pouze hledá alibi, kde všude jinde je chyba, jen ne u těch, které zastupuje, u těch obchodníků," uvedl Výborný.

Výčet 4 600 českých obchodů nezahrnuje ty nejmenší, tedy večerky. Jejich počet se odhaduje na další tisíce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.