SROVNÁNÍ: V Polsku jsou levnější jahody. Vyplatí se samosběr i balené

Ceny jahod jsou v Polsku nízké a ještě mají klesat, upozornil web polsatnews.pl. V Česku se při samosběru ceny drží na podobné úrovni jako loni. Pokud tedy máte možnost, můžete výletem do Polska ušetřit.

Samosběry se pomalu rozjíždí v Česku i v Polsku. V Česku se cena kilogramu nasbíraných jahod pohybuje kolem 74 korun. Záleží ale, kam se vydáte, například nedaleko od Strakonic stojí 65 korun, ve Starém Kolíně dokonce 50 korun. Jinde i o desetikoruny více. Podrobnější informace nejdete ZDE.

[chooze:article;value:507156]

Sezona v Polsku sice teprve začíná, ale už teď jsou levnější. Průměrně se ceny zatím pohybují okolo osmi zlotých (asi 42 korun) za kilogram. Většina míst ale stejně jako v Česku není otevřená.

Jahody se ale dají koupit už nyní například po kilových bednách. V Česku za ně zaplatíte v průměru 155 korun. Za hranicemi se ale i už nasbírané jahody dají nakoupit levněji.

Momentálně Poláci zaplatí asi 20 zlotých (přibližně 105 korun) za kilogram, sdělil web eska.pl. "Jahoda je na toto období velmi levná," uvedl ekonom Maciej Kmera. 

[chooze:article;value:507113]

Vaničku jahod koupíte v Polsku momentálně za sedm zlotých (asi 37 korun). Také je tedy levnější než v Česku, kde za 250gramovou vaničku zaplatíte v průměru 50 korun.

Ceny by navíc měly ještě klesat. "Pokud se pokazí počasí, tedy bude zima a mokro, bude úroda nižší a nálada na konzumaci jahod se také sníží. Ale vzhledem k současnému počasí jsem optimista. Ceny půjdou dolů," avizoval Kmera. Zlevňovat by postupně měly i v Česku. Dá se ale očekávat, že v Polsku budou nadále levnější.

Startují samosběry jahod. Oproti nákupu v obchodě výrazně ušetříte:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.