Štáb pořadu Na vaší straně zkontroloval dětská hřiště. Někde hrozí nebezpečí

Města do dětských hřišť každoročně investují miliony. Někde je to vidět a děti si mohou užívat moderní prolézačky. Jinde se hřiště moc nezměnila od dob, kdy si na nich hráli jejich rodiče.

"Velmi se nám tady líbí, protože jsou tady stromy a v létě je tady stín," řekla jedna z maminek navštěvujících hřiště na sídlišti Bolevec v Plzni, kam na kontrolu vyrazili reportéři pořadu Na vaší straně. Je oplocené, uklizené a často se údajně mění písek v pískovišti.

Žádné větší problémy hřiště nemá. Renovaci by si ale zasloužilo schodiště ke skluzavce, protože si na něm děti velmi snadno mohou zadřít třísku.

Další plzeňské hřiště má pískoviště, dvě houpačky, lanovou pyramidu. Reportéry ale zaujala skluzavka. Zdála se jim příkrá a když ji vyzkoušeli, názor rozhodně nezměnili. "Spálený loket na jedné i druhé straně," popsala reportérka Petra Staňová.

[chooze:article;value:552601]

​"Kamarádka si na tom pěkně zlámala nohu. Jela s malým dítětem a tak ji to vyhodilo, že má třikrát sešroubovanou nohu," popsala jedna z návštěvnic. "Bylo tady dost sanitek, kolikrát pro děti," řekla druhá.

Podle magistrátu je ale vše v pořádku. "Každý rok ji kontroluje revizní technik. Zatím jsme se nesetkali ani s žádnou připomínkou, že by byl tobogán příliš zkosený nebo došlo k popáleninám," uvedla mluvčí magistrátu Barbora Hájková.

Někde by bylo potřeba uklidit

Na hřiště u plzeňské zoo si reportéři vzali na pomoc strážníka s detektorem kovu. "Provedeme kontrolu těch dopadových míst, pískoviště, kde si ty děti hrají, jestli tam nejsou nebezpečné předměty," popsal velitel obvodní služebny městské policie Lochotín Petr Landsman.

Během pěti minut strážník našel pět kovových předmětů, mezi nimi i šroub přímo pod houpačkou. A nebyla to jediná kaňka na jinak pěkném moderním hřišti.

Sice nabízí velké množství prolézaček, ale pokud si tam s dětmi chcete pohrát, tak si nejprve musíte uklidit. "Různé odpadky po jídle, jsou tady roztrhané noviny, flašky od pití," vyčetla jedna z maminek.

[chooze:article;value:547364]

​"Hřiště pravidelně každý týden uklízíme vlastními silami s tím, že pokud se tam v mezidobí vyskytne nějaký nepořádek, tak vyšleme naše pracovníky, aby ten úklid zajistili," řekl místostarosta Městského obvodu Plzeň 1 Miroslav Šuma.

Na další kontrolu reportéři vyrazili kousek za Plzeň. V Záluží, části města Třemošná, našli opravdový unikát. Tráva je tam sice vzorně posekaná, ale herní prvky už mají ty nejlepší roky dávno za sebou.

"Prostor v Záluží není dětským hřištěm. Původní obyvatelé, kteří měli menší děti, si tam instalovali tyhle věci. My tohle za dětské hřiště nepovažujeme. Budu muset nechat demontovat věci, které jsou nebezpečné. Tohle tam zůstat nemůže," řekl starosta Třemošné Jaromír Zeithaml.

Problémy lidé hlásí v aplikaci

Na poslední kontrolu reportéry navedli přímo Plzeňáci, na jedno hřiště si totiž stěžovali v aplikaci, kde mohou nahlašovat závady. Hřiště v Plzni na Slovanech působí na první pohled bezpečně. Stačí ale, aby se dítěti zakutálel míč do křoví a může přijít k ošklivému úrazu.

A právě možnost upozornit na nedostatky pomocí mobilního telefonu lidé využívají stále častěji. "Ve třetině případů jsou to nečistoty, odpadky, vyloženě přetékající koše. Ve čtvrtině případů potom nepořádek, ať už to jsou třeba poházené vajgly, nebo nějaké věci, které neodstraní úklidová služba, často i fekálie v okolí. Ze 17 % jsou to rozbité herní prvky," přiblížil ředitel Asociace moderně komunikujících samospráv František Brož.

[chooze:article;value:555804]

​Za bezpečnost hřiště je odpovědný provozovatel. Ten by měl jednou za rok nechat hřiště zkontrolovat nezávislými odborníky. Ti reportérům ukázali, jak taková kontrola vypadá na jednom hřišti v Praze v Letenských sadech.

Na první pohled byla vidět poškozená lavička a v návštěvním řádu není kontakt na správce. To jsou ale jen drobnosti oproti tomu, co vidí odborníci. Odhalili místa, kde se dítě může zachytit prstem nebo hlavou.

Vidět byly i opotřebené omotávky okolo kovových lan, na těch může dítě uklouznout. Chybělo zakrytí šroubů a u jednoho houpátka dokonce i samotné šrouby.

O svých zjištěních reportéři informovali pražský magistrát. Ten celou situaci prověřil a poslal obsáhlé vyjádření. Hřiště technik kontroloval naposledy 15. dubna. Mluvčí magistrátu Vít Hofman slíbil, že ho nechají obratem opravit.

Odborníci se shodují, že stav hřišť se zlepšuje. Bohužel i na takovém, které splňuje všechny normy, se může dítě zranit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.