Moderní bydlení

Stáhněte mírové jednotky z Libanonu, vyzval Netanjahu OSN

O odchod mírových jednotek OSN z Libanonu požádal v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Organizaci spojených národů vyzval, aby stáhla vojáky UNIFIL z jižní části země. V oblasti už téměř rok stoupá napětí kvůli bojům izraelské armády s teroristickým hnutím Hizballáh.

V prohlášení cílil Netanjahu především na generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. "Je čas, abyste stáhli vojáky UNIFIL z pevností Hizballáhu a z bojových zón. Izraelská armáda o to v minulosti už několikrát žádala a byla odmítnuta jen proto, aby měl teď Hizballáh lidské štíty," tvrdil podle portálu Jerusalem Post Netanjahu.

[chooze:article;value:578239]

​Podle izraelského premiéra rozhodnutí držet mírové jednotky v oblasti ohrožuje jejich životy. "Vaše odmítání odchodu UNIFILu z Libanonu z nich dělá rukojmí Hizballáhu. Ohrožuje to životy vašich i našich vojáků," dodal Netanjahu.

Izraelské útoky na Libanon nejsou na mezinárodní scéně populární. Spojené státy, které jsou největším spojencem a podporovatelem Izraele, vyzvaly izraelskou vládu, aby upustila od bojového řešení a místo toho začala s Libanonem jednat, píše portál Times of Israel.

UNIFIL vznikl jako mírová organizace, která poskytuje bezpečnostní i humanitární služby v Libanonu. Organizace vznikla v roce 1978 k tomu, aby udržela mír po střetu Libanonu a Izraele i po libanonské občanské válce.

UNIFIL řídí Rada bezpečnosti OSN, která organizaci každý rok prodlužuje mandát. Její jednotky tvoří přibližně 10 tisíc vojáků ze 46 států, například Španělska, Irska, Malajsie, Jižní Koreje nebo Indie. Operují výhradně na území podél izraelsko-libanonské hranice.

Část rukojmích stále zůstává v Gaze. Budeme pokračovat v útoku, sliboval Netanjahu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.