Stále platí první stupeň ohrožení terorismem. Útok ale nehrozí, uklidňuje BIS

Vláda rozlišuje čtyři stupně ohrožení terorismem. Nulový stav je základní. První pak upozorňuje na existenci obecného ohrožení za našimi hranicemi, druhý na zvýšenou pravděpodobnost ohrožení teroristickým útokem. "Ale není známo, kdy a kde přesně by k němu mělo dojít. A ten třetí, nejzávažnější stupeň se týká toho, že už má bezprostředně dojít k nějakému útoku anebo už k němu došlo a je třeba zvládat následky," vysvětlil bezpečnostní expert Miroslav Mareš.

Jak vážná je současná situace, se odborníci neshodnou. Oficiálně ale zůstává v platnosti první stupeň, kdy není známa konkrétní hrozba teroristických aktivit na území Česka. "Bezprostřední ohrožení cílů v České republice – a týká se to jednak infrastruktury a míst, kde se může shromažďovat více lidí –, tak to naprosto přesně odpovídá té definici toho třetího stupně. Policie, zpravodajské služby jsou na nejvyšším stupni pohotovosti, jsou posíleny hlídky v ulicích, operační střediska jedou naplno," popsal situaci bezpečnostní expert Daniel Koštoval.

[chooze:article;value:559316]

​První stupeň ohrožení terorismem platí v České republice už od roku 2016. V rámci něj ale policie nedávno ještě zvýšila ostražitost, třeba v souvislosti s atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica nebo s konaným mistrovstvím světa v hokeji.

Na ozbrojené policejní hlídky můžou lidé narazit například v obchodních centrech nebo na nádražích. A řidiči by měli počítat s častějšími silničními kontrolami. Policie prý mimořádná opatření podniká preventivně.

"V Praze jsme přijali preventivní opatření k zajištění bezpečnosti z důvodu možné hrozby útoku na infrastrukturu," sdělil pražský policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

"BIS intenzivně spolupracuje se specializovanými policejními složkami a mohu potvrdit, že v tuto chvíli nemáme žádné informace, že by České republice hrozilo bezprostřední nebezpečí," dodal mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.