Stále víc lidí se pokouší o sebevraždy. Můžou za to hlavně obavy o budoucnost

K záchraně lidí, kteří se pokouší o sebevraždu, vyjíždí policisté v Praze čím dál více. V úterý zachraňovali sebevraha i jejich kolegové z Kladna. Muž tam vyhrožoval skokem z věžáku. 

V roce 2020 vyjížděli pražští policejní vyjednavači na 20 případů pokusu o sebevraždu. O rok později jich bylo třicet a loni už šedesát. "Letos jsme někde na 110 případech. A to nás ještě čeká prosinec, který je velice náročný," sdělil policejní vyjednavač Zdeněk Orel. Tady je vidět, jak za poslední čtyři roky přibylo dokonaných sebevražd, loni o více než sto případů než v roce 2019. Pokusy nebo jen úvahy o sebevraždě nikdo přesně nespočítá.  

[chooze:article;value:521115]

​Do roku 2019 přitom statistiky klesaly. Změnil to covid-19, restrikce, drahota, bezpečnostní situace a obavy z budoucnosti. "Do toho potom ještě začala energetická krize a také válka na Ukrajině tomu dost přidala," míní vyjednavač Orel. Podle psychologů je nárůst lidí s duševními problémy a existenčními problémy patrný i v jejich ordinacích. 

"Nárůst úzkostných a depresivních poruch je znatelný. Uvádí se, že je větší asi dvakrát až třikrát," popisuje psycholog Tomáš Morávek. Odborníci bijí na poplach zejména kvůli mladým lidem. Dětských psychologů je přitom zoufale málo. Pomoc se ale najít dá a velkou roli by v tom měla hrát i všímavost nejbližších. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.