Stále více dětí trápí psychické problémy. Způsobuje je hlavně nejistota

Žáci druhých stupňů základních škol a středoškoláci nejsou z velké části spokojeni s životem. Přibývá tak těch, kteří čelí depresím, úzkostem, ale i sebepoškozování nebo myšlenkám na sebevraždu.

Více než 17 % dětí se během posledního roku snažilo nějakým způsobem sebepoškozovat. Nejčastěji šlo o řezání, propichování nebo kousání kůže.

"U chlapců je to necelých 10 %, u dívek jedna čtvrtina. Někdo to vyzkouší jednou nebo dvakrát a nepoužívá to dál. Máme ale děti, u kterých se to stupňuje a můžou končit i nějakým pokusem, kdy je nutná nějaká hospitalizace," uvedl sociolog Roman Petrenko.

[chooze:article;value:577955]

"Dneska je to právě ta psychická nejistota, která pramení z rodiny, samozřejmě i ze společnosti a ze školy, a děti v některém věku na to reagují citlivě. Někdy jsou to dlouhotrvající malichernosti, že to dítě nemá kamarády, je neúspěšné ve škole, doma to stojí za prd," řekl dětský psycholog Václav Mertin.

Praha se proto chce zaměřit hlavně na to, aby se psychické problémy dětí podchytily a řešily včas. "Musíme podniknout konkrétní kroky, abychom dětem poskytli potřebnou podporu ve školách, v rodinách, prostřednictvím prevence i specializovaných služeb," sdělila Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí.

[chooze:article;value:577429]

"Já se domnívám, že tato situace nevznikla náhle, že představuje dlouhodobý trend, na který reagujeme právě vznikem organizace Zahrada pro duši. Cílem naší nové organizace je, abychom byli schopni včas zajistit komplexní péči v oblasti duševního zdraví," dodala psycholožka a ředitelka Domu tři přání Markéta Školoudová.

Podle odborníků se problém netýká pouze dětí a dospívajících v Praze, ale celé české společnosti. Důležité je, aby se s dětmi mnohem více mluvilo. A to jak doma, tak i ve škole.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.