STAN kope do vlády hlavně v pondělí. Může jít o taktiku, tvrdí odborníci

Pondělí v poslední době patří STANu. Hnutí s druhým nejsilnějším poslaneckým klubem v rámci pětikoalice už několikátý týden po sobě zvedá koaličním partnerům tlak hned z kraje týdne.

"Nevím, jestli je náhoda, že to jsou přímo pondělky, ale může to být nějaká snaha o to, nastolit agendu na následující týden. Přece jenom, mluví se o tom několik dalších dní," říká k této "taktice" politolog Aleš Michal z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podle odborníků není překvapivé, že se hnutí STAN vrhlo do kampaně na vlastní pěst. "STAN se chce vymezit proti tomu zbytku a chce říci, my sice jsme součástí pětikoalice, ale vlastně ne tolik. Aby nebyli tolik zodpovědní za ty případné neúspěchy, které se na tuto vládu snesou v předvolebním utkání," říká politická marketérka Denisa Hejlová.

[chooze:article;value:540595]

To, že by pětikoalice padla, si ale odborníci nemyslí. "Na jednu stranu se snaží STAN profilovat v rámci vládní koalice, na druhou stranu se snaží často obhajovat vládní kroky," vysvětluje Michal.

Premiér Petr Fiala (ODS) prý navíc není v pozici, kdy by mohl provádět personální změny v kabinetu. "Premiér nedávno ve vztahu k jednomu ministrovi použil slovo žlutá karta. Já myslím, že to dobře naznačuje, jaké jsou možnosti premiéra," tvrdí si další politolog Ladislav Cabada.

"Vláda se řídí heslem spolu chyceni, spolu oběšeni. Oni vědí, že jakkoliv tam nějaké konflikty asi budou a zvyšují se s průběhem času do voleb, tak že nemá prostě jinou šanci než dovládnout spolu. Protože jinak by tu moc prostě odevzdala, a to nechce," shrnuje pak situaci Fialova kabinetu politický komentátor Seznam zpráv Jindřich Šídlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.