Stanislava ze Zlína se přiotrávila cuketou. Několik dní trpěla na JIP

Paní Stanislava (54) ze Zlína dostala cuketu vypěstovanou na zahrádce a řekla si, že by si ji mohla připravit k večeři zapečenou s rajčaty a sýrem. Jak popsal portál iDnes, který o případu jako první informoval, to ještě nemohla tušit, co ji čeká.

"Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla," přiblížila paní Stanislava. A po několika hodinách to začalo. Napřed bolesti břicha, pak obrovské křeče a nakonec narůžovělý vodnatý průjem.

Po několika hodinách se to už nedalo vydržet a obrátila se na lékaře ze zlínské nemocnice Tomáše Bati. "Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí," popsal pro iDnes lékař Ilja Ryšavý.

[chooze:article;value:522168]

​Lékaři si zpočátku nebyli úplně jistí, o co se jedná, paní Stanislavě nasadili širokospektrální antibiotika. "Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu, což nám potvrdili odborníci z toxikologického informačního střediska ve VFN Praha s tím, že se však nikdy nejednalo o takto závažnou otravu," dodal Ryšavý.

Cucurbitacin je toxická biochemická sloučenina, kterou obsahují některé rostliny a která slouží jako ochrana před býložravci. V některých rostlinách, jako právě u cuket či okurek, může tuto sloučeninu prozradit hořká příchuť.

Paní Stanislava zůstala nakonec v nemocnici šest dní. "Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti," poradil Ryšavý.

V červnu se zřejmě z jídla přiotrávilo několik lidí v jednom z pražských hotelů. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.