Stanjura chce snížit dotace velkým podnikům. Stát tím prý ušetří desítky miliard

Snižovat objemy, rušit nebo zvyšovat spoluúčast – takový je plán ministra financí Stanjury ohledně dotací. "Já si obecně myslím, že mají být sníženy dotace zejména podnikatelskému sektoru. Dotace křiví trh, většina podnikatelů na dotace nedosáhne," řekl Stanjura.

O část finanční injekce by mohly přijít třeba zemědělské podniky. "Pokud se ty dotace dostávají třeba pod 30 procent, tak už to nemá smysl tomu podnikateli o to žádat," shrnul předseda Asociace soukromých zemědělců Jaroslav Šebek.

Omezit dotace velkým agropodnikům by prý ale asociaci soukromých zemědělců nevadilo. "Myslíme si, že teď je ideální čas na to, skutečně zastropovat dotace pro největší agroholdingy, největší zemědělské farmy, které čítají řádově desítky tisíc hektarů, sledovat majetkovou propojenost," dodal Šebek.

[chooze:article;value:498344]

​"Na jednotku na hektar dostávají méně peněz než ty malé podniky, to je realita. My se musíme dívat, v jakém konkurenčním postavení bude český zemědělec vůči evropskému zemědělci," vyjádřil se předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

"Debata o úsporách v tuto chvíli probíhá. Je třeba zdůraznit, že ministerstvo zemědělství snížilo národní dotace již v rámci schváleného státního rozpočtu pro letošní rok o 2,3 miliardy korun," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula. "Já si myslím, že velké podniky nemají dostávat dotace v žádném sektoru," doplnil Stanjura.

"Několikrát jsme vyzývali pana premiéra i ministra financí, abychom se s jednotlivými detaily seznamovali. Střílet takhle do médií každý týden dva nápady skutečně ničemu nepřispívá," řekl viceprezident Svaz průmyslu a dopravy České republiky Jan Rafaj.

[chooze:article;value:498224]

​"Konečně se začalo mluvit o snižování výdajů, ne jenom o tom, že se k těm narostlým výdajům začaly dohledávat nějaké další příjmy. Ten největší balík dotací jde jednoznačně do zemědělského sektoru, tomu se zatím všichni vyhýbali, protože tady vznikl pocit, že přece nemůžeme brát dotace, protože by ještě zdražily potraviny," zhodnotil ekonom Petr Bartoň.

Škrtat v dotacích chce ale ministr napříč všemi resorty. "Co si neumím představit, že by na ministerstvu vnitra bylo nějakým způsobem omezováno, jsou dotační tituly mířící do lokální prevenci kriminality v městech a obcích, neumím si představit, že by byly snižovány dotace pro sbory dobrovolných hasičů," zmínil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Já jsem zastáncem toho, abychom v rámci té fiskální konsolidace zrušili hlavně ty dotace, jejichž zrušení si nikdo nevšimne, kromě jejich příjemců," sdělil ministr průmyslu a obchodu (za STAN) Jozef Síkela.

[chooze:article;value:498760]

​"Pro mě je to taková paní Colombová, protože nikdo nikdy nepředložil, kterých dotací by se to týkalo," míní bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Opatření by mělo být součástí takzvaného konsolidačního balíčku, který chce Stanjura představit zhruba za měsíc. Obsahovat by měl i aktuálně diskutované změny sazeb DPH.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.