Stanjura hledá, kde škrtnout další miliardy. Podle opozice selže

Státní rozpočet krvácí a konsolidační balíček, který ho má podle vlády "uzdravit", bude platit až od příštího roku. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) tak přichází s návrhem dalších škrtů. Kde chce desítky miliard vzít, zatím neupřesnil. Podle opozice je to ale tím, že to sám neví.

"Jak vidíme, žádný plán není. Nemáme tak důvod věřit ani tomu, že se tady ještě v letošním roce ušetří 20 miliard. Myslím si, že je to velmi odvážné tvrzení, které nebude pravda," tvrdí například Radim Fiala z SPD.

Ministr Stanjura ale trvá na tom, že škrty proběhnou. "Nebudou to populární kroky, stejně jako není populární náš ozdravný balíček, ale nemůžeme na letošek rezignovat a říct, že šetříme až od příštího roku," doplnil.

[chooze:article;value:507569]

Prohlubování schodku by v druhé polovině roku měly zpomalit příjmy z dividendy od polostátní společnosti ČEZ, z daní z mimořádných zisků a také peníze z evropských fondů. I tak je prý ministr financí připravený "zatáhnout za brzdu". "My jsme říkali, že ten konsolidační balíček je první krok, že tím to nekončí, že tím to začíná," dodává Stanjurův stranický kolega Jan Skopeček (ODS).

Ministr financí navrhuje také například zmrazit růst plateb za státní pojištěnce. To ale odmítá ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Automatická valorizace plateb za státní pojištěnce se nebude odkládat ani měnit. Její zmínku v pracovním návrhu rozpočtu vidím jako nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem," napsal na twitter.

Současný systém valorizace vychází z růstu inflace a reálné mzdy. Kvůli vysoké inflaci by tak měl stát zaplatit do veřejného zdravotního pojištění o zhruba sedm miliard víc než podle původního plánu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.