Stanjura navrhuje úpravu daní. Zdražila by voda, teplo nebo pivo

Navrhované parametry reformy DPH se podařilo zjistit České televizi, podle které Stanjura plánuje zavést místo stávajících tří sazeb (10, 15 a 21 %) pouze dvě. Základní sazba ve výši 21 % by zůstala stejná, snížená by byla ale pouze jedna, a to ve výši 14 %. 

Aktuálně mají desetiprocentní sazbu DPH například léky, jízdenky v rámci veřejné dopravy, vodné a stočné, teploty z centrálních tepláren, potraviny pro malé děti, čepované pivo, stravovací služby, kadeřnické služby, sauny, knihy nebo sportovní a kulturní akce. Zánik této sazby by tak s největší pravděpodobností způsobil zdražení všech jmenovaných položek. 

[chooze:article;value:473683]

​​A v některých případech by byl nárůst cen skokový. Stanjura chce totiž podle návrhu přesunout některé zboží a služby z nejnižší sazby rovnou do jednadvacetiprocentní. Konkrétně se jedná například o ubytovací služby, jako je pobyt v hotelu, vodné a stočné, teplo, kadeřnictví, vstupenky na kulturní a sportovní akce, točené pivo, parní lázně a sauny nebo bazény. 

Léky, jízdenky, knihy či stravovací služby by nově měly 14% sazbu.

Do vyšší, tedy 21% sazby, by se přesunuly i některé položky s aktuální 15% sazbou, jako je sběr a přeprava komunálního odpadu nebo palivové dřevo. O jedno procento by se naopak snížila sazba u potravin a nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek nebo stavebních prací. 

Zboží nebo služba Aktuální sazba DPH Navrhovaná sazba DPH
Vodné a stočné 10 21
Teplo 10 21
Veřejná doprava 10 14
Kadeřnictví, holičství 10 21
Točené pivo 10 21
Potraviny a nealkoholické nápoje 15 14
Léky 10 14
Zdravotnické pomůcky 15 14
Ubytování (hotel, vysokoškolská kolej) 10 21
Stravovací služby 10 14
Stavební práce 15 14
Parní lázně, sauny, bazény, solné jeskyně 10 21
Oprava obuvi a kožených výrobků 10 21
Kulturní akce (kino, koncert, divadlo...) 10 21
Knihy, noviny, časopisy 10 14
Sportovní akce 10 21
Dětské sedačky 15 14
Řezané květiny 15 21
Zdroj: MFČR

Kritika ze všech stran

Úpravu a rozdělení do sazeb Stanjura vysvětlil sociální důležitostí. Například u piva jakožto alkoholu podle něj není důvod, aby bylo ve snížené sazbě. Za svůj návrh ale sklidil ostrou kritiku od veřejnosti, opozice i řady odborníků. Poukazují na to, že některé položky jsou sociálně citlivé a zvýšení sazby bude mít za následek jejich zdražení a ve výsledku tak zhoršení finanční situace nízkopříjmových domácností. 

Na to upozorňuje například i ekonomka Danuše Nerudová, podle které má vláda strach uznat chybu a napravit zrušení superhrubé mzdy. "Zvýšení DPH způsobí další zvýšení cen, výrazně dopadne na nízkopříjmové, přinese "jen" cca 24 miliard," uvedla. Pro srovnání, zrušením superhrubé mzdy stát přišel o více než 90 miliard korun. "Protrženou hráz špuntem opravit opravdu nelze," dodala Nerudová.

"Daně můžete snižovat, když je důsledně vybíráte. Alespoň tak jsme to dělali my. Tato "pravicová" vláda nejdříve zruší EET, nažene firmy do šedé zóny a když přijde o příjmy do rozpočtu, tak navrhne za stejné služby zvýšení daní. To nevymyslíš," vyjádřil se k návrhu místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). 

[chooze:article;value:499074]

​S kritikou souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda. "Zrušení nejnižší sazby DPH státu přihraje 24 miliard ročně, ale zvýší inflaci. Zdražilo by vodu, léky a pomohlo k vyšším ziskům obchodních řetězců. Poroste tím i daňové zatížení lidí. Což nekoresponduje s předvolebními sliby vládních stran a vlastně ani s dosavadními prohlášeními například premiéra, že daně se zvyšovat nebudou," zhodnotil návrh. 

V koalici nepanuje shoda

V koalici ale na Stanjurovo návrhu nepanuje shoda, chtějí o něm ještě jednat. Například zástupci STAN a KDU-ČSL by rádi zachovali třísazbovou DPH a některé položky naopak přesunuly do nejnižší z nich, například některé základní potraviny. Ministerstvo financí redakci TN.cz chystanou reformu daně z přidané hodnoty potvrdilo a sdělilo, že vychází z doporučení expertů z Národní ekonomické rady státu (NERV). 

[chooze:article;value:496325]

​"Rozpočtově významněji pozitivní ve výši nízkých desítek miliard korun by byly přesuny jednotlivých položek mezi sníženou a základní sazbou, kdy ve snížené sazbě by podle ministra Stanjury měly být zachovány zejména položky s nezpochybnitelným sociálním a zdravotním významem," uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. 

Z jakého důvodu ministerstvo nepovažuje vodu či teplo za sociálně významné položky, ale odmítl okomentovat. "Před ukončením finálních jednání na úrovni předsedů koaličních stran se nebudeme k navrženým úpravám DPH blíže vyjadřovat," sdělil Weiss. 

O finálním návrhu se teprve bude jednat

Sám ministr Stanjura se v úterý pro média vyjádřil, že s žádným návrhem zatím nepřišel. Jedná se podle něj pouze o analytické podklady a výpočty, jaký přínos by měla jednotlivá opatření, pokud by byla přijata. "K tomu, abychom kvalifikovaně rozhodli, musíme mít ty výpočty k dispozici. Budeme jednat o konsolidačním balíčku, především na straně úspor, ale samozřejmě i opatřeních na straně příjmů, to znamená zvýšení daní," řekl ministr. 

[chooze:article;value:488889]

Zatím tak podle něj není rozhodnuto, u kterých položek by se změnila sazba, ani kolik sazeb bude. Nevylučuje dokonce ani to, že se koalice nakonec dohodne na zachování dvou snížených sazeb, jak je tomu nyní. "Pokud má mít něco sníženou sazbu, tak to má mít sociální nebo zdravotní nebo nějaký významný společenský důvod, ale ta debata nás teprve čeká," doplnil. 

To potvrzuje i premiér Petr Fiala (ODS). "Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení. Finální návrhy z expertních a politických debat na téma snížení schodku státního rozpočtu sdělím jménem vlády osobně zhruba za měsíc. Nic jiného není a nemůže být relevantní," vyjádřil se. 

Definitivní podobu by ministerstvo mělo vládě představit na konci dubna nebo na začátku května. Do Sněmovny by se pak návrh dostal podle Stanjurových odhadů na přelomu května a června. 

Podívejte se na rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.