Stanjura proškrtá daňové úlevy, ve hře je i konec slevy na manžele. PŘEHLED

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hledá, kde vzít 70 miliard korun. Přesně o tolik chce premiér Petr Fiala (ODS) do příštího roku snížit schodek státního rozpočtu. Šéf státní kasy jí zamýšlí ulevit třeba seškrtáním daňových úlev.

"Navrhnul jsem jich zhruba 10 nebo 11 a poslal jsem je k debatě svým kolegům ve vládní koalici," řekl Stanjura v neděli deníku Právo.

Konec by mohl potkat třeba slevu na manželku nebo manžela, která dnes činí 24 840 korun. Na tuto částku má člověk nárok, pokud jeho polovička za rok nevydělá víc než 68 tisíc korun. Podmínkou je i společné bydlení.

[chooze:article;value:489604]

V případě, že je manžel či manželka držitelem průkazu ZTP/P, sleva se zdvojnásobí na 49 680 korun.

Kvůli úsporným opatřením by této a dalším daňovým výhodám však mělo odzvonit. "Některé jsou z hlediska dopadu na státní rozpočet zajímavé, některé ne, ale všechny jsou ze své podstaty nesystémové a komplikují či zatěžují daňový systém," tvrdí ministr financí.

Stanjura ale ubezpečil, že počítá se zachováním základní slevy na poplatníka. Ta v roce 2023 dosahuje 30 840 kroun a nárok se na ni nemusejí nijak prokazovat, zaměstnanci pouze musejí podepsat prohlášení poplatníka, takzvaný růžový papír.

[chooze:poll;value:5dda2ac5cd19c70c27b5ae967f84ee5857ac9fd4;layout:tn_nova]

Od daně má zůstat osvobozená i sleva na děti, důchody a nemocenské dávky. "A to jsou samozřejmě dalece nejdražší položky v seznamu našich daňových výjimek," dodal Stanjura.

Omezení příspěvků, růst daní

Vládnímu šetření se zřejmě nevyhnou ani státní příspěvky na důchodové připojištění. Ten, kdo si odkládá méně než 500 korun měsíčně, by nově nemusel dostat nic navíc. Podle Stanjury by se to nedotklo těch, kdo si už spoří delší dobu, ale pouze nových smluv. Na polovinu by se mohla snížit podpora u stavebního spoření.

[chooze:article;value:487639]

Ke snížení deficitu by mohlo Stanjurovi pomoct i zvýšení některých daní. Kabinet slíbil, že celkovou daňovou zátěž nezvedne, až na dvojnásobek by ale mohla narůst daň z nemovitosti. "Je to jedna z variant, která se zvažuje, a s ohledem na naše velmi nízké majetkové daně v evropském kontextu by to byl, dle mého názoru, ospravedlnitelný krok," konstatoval ministr. Debatuje se také o úpravách sazeb DPH.

Růst pak téměř určitě neujdou spotřební daně, které ovlivňují ceny třeba alkoholu, cigaret nebo pohonných hmot.

Stanjura odmítá zvýšení rodičovského příspěvku (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.