Stanjura tají státní rozpočet pro příští rok. Ministerstvo kvůli tomu čelí kritice

Výše plánovaného schodku na rok 2025, to je jediný dosud známý údaj z rozpočtu na následující rok. Ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) tak má na mušce Alena Schillerová.

"Jde o svévolné rozhodnutí ministra financí Zbyňka Stanjury poprvé v novodobých dějinách České republiky, fakticky přesunout přípravu státního rozpočtu na příští rok do režimu tajné. Proto jsem odeslala žádost o poskytnutí předběžného návrhu," prohlásila Schillerová.

Se Schillerovou souhlasí i další bývalý šéf státní kasy a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Stát může utajovat před veřejností jen to, co utajovat musí. Neexistuje důvod, proč tyto údaje tajit, a v minulosti je také nikdo netajil. Pokud stačí, že se ministři dohodnou, že něco lidem neřeknou, tak je to jen zvůle a arogance moci, ne zákonné důvody," uvedl.

[chooze:article;value:563178]

​"Je to méně transparentní, my se to ve výsledku musíme dozvědět," okomentoval rozhodnutí ekonom Vít Hradil. "Pokládám to za vítězství zdravého rozumu. Já teda nechápu, co v tom kdo hledá za tajemství nebo proč to vůbec opozice kritizuje," reagoval premiér Petr Fiala (ODS).

"V rámci konsolidačního balíčku, kde se měnilo přes 60 zákonů, proběhla změna i u zákona o rozpočtových pravidlech. Neděje se tedy nic nezákonného, co naznačovala například Alena Schillerová. A navíc se ta změna neuskutečnila žádným dodatečným pozměňovacím návrhem, ten záměr byl od začátku a takto ho schválila i vláda," uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Naopak volnější léto bez opakovaných návštěv na ministerstvu financí v pražské Letenské ulici si pochvalují ministři. "Ministři se protáčeli, jak se říkalo, s čepicí v podpaží, a chodilo se prosit ministra financí, jestli ještě něco najde nebo nenajde," popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:564213]

​"Ta hádka určitě proběhne, ta ministerstva určitě budou chtít více peněz, určitě budou chodit tam a zpátky mezi ministerstvem financí a svým ministerstvem," dodal ekonom Hradil.

"Taky se může stát, že budeme muset říct, že jsme se nedohodli. STAN má určité priority a budeme připraveni hlasovat jenom pro rozpočet, který plní ty priority," doplnil ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

"Na rozdíl od předchozích vlád sestavujeme rozpočty, které jsou reálné. Jsou to reálná čísla, která se pak v průběhu roku potvrzují, tak budeme postupovat i v přípravě rozpočtu na příští rok," uzavřel premiér Fiala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.