Stařičký politik se na desítky vteřin zasekl. Rozpoutal debatu o věku politiků

Jen co se na tiskové konferenci objevil, bylo vidět, že se mu špatně mluví. Po pár slovech Mitch McConnell ztuhl úplně. Kolegové ho nakonec od řečnického pultíku museli odvést pryč. O pár minut později už politik s novináři opět vtipkoval.

McConnella zdravotní potíže provázejí od ledna, kdy po pádu utrpěl otřes mozku. V kuloárech se ozývá, že za něj republikáni už hledají náhradu. "Politika tvoří tak velkou část jejich života, že ani v pokročilém věku nejsou schopní z ní odejít. Jedna politická osoba dokázala včas odejít a tou byla žena. Nancy Pelosiová se v 82 letech dobrovolně rozhodla, že odejde," uvedla zpravodajka Deníku N v USA Jana Ciglerová.

Průměrný věk amerických kongresmanů je 58 let, přičemž v Senátu jsou politici ještě o něco starší než ve Sněmovně reprezentantů. V horní komoře má více než polovina politiků přes 60 let. Navíc v Bílém domě teď sedí historicky nejstarší prezident, 80letý Joe Biden, který se možná příští rok ve volbách utká s aktuálně 77letým Donaldem Trumpem.

[chooze:article;value:515047]

Pro stanovení horní věkové hranice se už před několika lety vyslovil i jejich předchůdce Jimmy Carter. "Doufám, že bude existovat horní hranice. Kdyby mi bylo pouhých 80, tedy kdybych byl o 15 let mladší, nemyslím, že bych mohl splnit všechny povinnosti, které jsem měl jako prezident," prohlásil před lety Carter, kterému je nyní 98 let.

Podle průzkumu americké stanice CBS by více než 70 procent Američanů chtělo, aby byla zavedena horní věková hranice pro vrcholné politické funkce stanovená maximálně na 70 až 75 let. "Neumím si představit, že by se v Americe, která se prezentuje jako země, která nemůže někoho omezovat a diskriminovat, ujalo nějaké omezení," myslí si Ciglerová.

Výrazné množství mladých politiků nenajdeme ani u nás. Průměrný věk českých poslanců byl v době posledních parlamentních voleb v ČR v roce 2021 50 let. "Je pravda, že například v České republice se zdaleka tolik mladých lidí, třeba i mladých žen, neprosazuje v politice v těch vrcholných funkcích, jako je tomu například ve Skandinávii," podotkl politický komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman. Vůbec nejstarším vrcholovým politikem současnosti je potom prezident Kamerunu Paul Biya. Tomu je 90 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.