Starostku rozzuřilo chování fotbalových fanoušků. Chce ho řešit s velvyslanci

Před tisíci fotbalovými fanoušky, kteří po sobě nechali spoušť, vedení města předem varovalo. Pražané se tak centru ve středu raději vyhýbali. 

"My jsme nečekali, že nás čeká úklid v takovém masivním rozsahu," prohlásil Zdeněk Záluský z Pražských služeb. "Dělali jsme, co jsme mohli. To bude město stát zhruba 300 až 350 tisíc korun," dodal.

"Do toho úklidu se zapojila třeba technická správa komunikací, velkou měrou také městské části, které uklízely na těch svých daných lokalitách," poznamenal mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

[chooze:article;value:508293]

Přestože alkohol tekl proudem, z fanoušků neměli radost ani hospodští. Pivo se prý pilo hlavně z plechovek. Chování anglických i italských fanoušků se nelíbilo ani starostce první městské části Terezii Radoměřské (TOP 09).

"Budu kontaktovat oba dva velvyslance s tím, že bych ráda věděla, jaké kroky k informování svých občanů přijíždějících do Čech učinili. Myslím, že bychom měli mít možnost, a technické prostředky k tomu určitě jsou, aby například rowdies, kteří přichází z Británie, kde je ta scéna velmi dobře popsaná, abychom na ně byli upozorněni," řekla.

Už ráno nebylo v centru metropole po bujarých oslavách ani památky. Sem tam se ozývaly jen chorály. 

[chooze:article;value:508076]

Dostat se do české metropole byl prý pěkný oříšek a letenky se vyvažovaly zlatem. Kritiku si od fanoušků vysloužila i volba stadionu. Ten v Edenu totiž pojme jen 18 tisíc lidí. Oba kluby pro své fanoušky dostaly po 5 000 vstupenkách, a řada z nich tak doufala, že si je koupí na místě. 

Na takhle malém stadionu se finále Konferenční ligy konalo nejspíš naposledy. Před několika dny UEFA zvedla nejnižší možnou kapacitu na 30 tisíc míst.

O poznání hůře vypadala odpoledne pláň na pražské Letné, kde měli zázemí fanoušci West Hamu. "Pro mě nejhorší bylo, když jsme museli odklízet podlahy v pivních stanech, byly všude od bláta, jak pršelo," sdělil pořadatel Jan Vajgl.

Přestože řádění fanoušků v ulicích Prahy vypadalo divoce, policii zatím nikdo škody na majetku nenahlásil. "Obecně platí, že pokud někdo chce nahlásit tu škodu, ať ji nahlásí na nejbližší služebně policie," uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.