Startuje astronomické léto. Uvede se tropickými teplotami a silnými bouřkami

Máme za sebou první tropickou noc letošního roku. Místy teplota neklesla pod 20 °C, např. v bylo Tušimicích 20,1 °C, v Praze-Karlově naměřili 22,7 °C, v Košeticích 20,3 °C, v Čáslavi 22,1 °C nebo v Liberci 21,8 °C. Ojediněle tropickou noc očekáváme i na čtvrtek a na východě území i noc na pátek.

V posledních letech bylo brzké datum první tropické noci v roce 2012 29. dubna na stanici Frýdlant, naopak v roce 2020 to bylo až 2. července v pražském Klementinu. A v roce 2015 byla tropická noc dokonce naměřena i na Lysé hoře, a to 12. srpna.

Před vlnící se studenou frontou teď do Česka proudí teplý vzduch od jihozápadu. Ve středu bude oblačno až polojasno. Postupně se místy objeví přeháňky a bouřky. Bouřky mohou být výjimečně i silné – doprovázené nebezpečnými jevy. Odpolední teploty na teploměru vystoupí na 28 až 34 °C, ale pocitová teplota bude kvůli vysoké vlhkosti ještě vyšší.

Teplotní rekord z pražského Klementina je pro 21. červen z roku 1998 na 36,1 °C. Tropické teploty v tomto období byly například také v letech 2021, 2018, 2017, 2013 a 2006. V roce 2000 přišly dokonce i supertropické teploty 35 °C.

​Počasí se začne uklidňovat až o víkendu

Také ve čtvrtek lze očekávat místy bouřky, ojediněle i velmi silné, doprovázené nebezpečnými jevy. V pátek se budou bouřky vyskytovat spíše výjimečně, místy je ale nutné počítat s vydatnými srážkami. Čtvrteční odpolední teploty budou atakovat supertropické teploty 35 °C.

V pátek se bude od západu ochlazovat a teploty tam budou kolem 20 °C, na východě ještě vystoupají na 30 °C. O víkendu se budou odpolední teploty pohybovat kolem letních hodnot – mezi 20 a 26 °C. Jinak bude polojasno až oblačno, jen ojediněle se objeví přeháňky.

Začátek července ve znamení tropů

Poslední červnový týden přinese příjemné letní počasí. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi 23 až 28 °C a převládat bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti pak ojediněle přeháňky. Tropické teploty se k nám zřejmě vrátí hned v prvním červencovém týdnu.

K létu v Česku tropické teploty patří. Bez tropické teploty se naposledy obešel rok 1940. Chladné léto bylo také v roce 1913. Pro letní měsíce platí, že jsou srážkově nejbohatší z celého roku – nejvíce srážek je spojeno s bouřkami.

Výhledy počasí na léto

Sezonní předpovědní modely se přiklání k tomu, že letošní léto bude teplotně normální – větší teplotní odchylky by měl dosáhnout měsíc červenec. Podle statistik bývá nejstabilnější počasí na přelomu července a srpna a také na konci léta. Poslední srpnová dekáda ale už často přináší studená rána kvůli prodlužujícím se nocím. Naopak nejvíce proměnlivé a na srážky bohaté počasí přináší Medard (tedy 8. 6.) a první červencová dekáda.

Lovci bouřek vyráží. Startuje unikátní projekt TV Nova: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.