Startuje astronomický podzim, co od počasí můžeme očekávat?

Co ukazují výhledy počasí?

S podzimem máme spojené ochlazování, zkracování bílého dne a mlhy. Sezonní výhled počasí (centrum NCEP) vypočítává, že následující tři měsíce budou ve střední Evropě teplotně nadprůměrné. Kladné odchylky podle těchto výpočtů dosáhnou všechny tři následující měsíce. Přelom září a října bude ve znamení dnů babího léta a nadprůměrných teplot.

​Bude po teplém létě i teplý podzim?

Letošní astronomické léto přineslo na stanici Praha-Ruzyně 23 tropických dnů, což je nejvíce od roku 2018. Ale žádné závislosti a souvislosti v počasí mezi jednotlivými měsíci neexistují.

S podzimem budeme mít větší chutě na jídlo

Ohřívací účinek jídla, kdy naše tělo po jídle vytváří o 10 % více tepla, je známý jako termogeneze. Tím, jak se budou snižovat venkovní teploty, naše tělo bude potřebovat více energie na udržení stálé teploty těla, proto máme s podzimem větší chuť na jídlo.

Na podzim denně konzumujeme v průměru o 86 kalorií více než na jaře. V letním období si naši chuť k jídlu můžeme ověřit například v jídelně s klimatizací, kde toho zpravidla sníme daleko více než na zahrádce, kde se v létě ještě kolikrát kombinuje vysoká teplota s vlhkostí vzduchu.

Podle studií je lepší "suché teplo" než "vlhké". Některé studie jdou ještě dále a přisuzují větší chutě k jídlu i snížené délce slunečního svitu. Na podzim a v zimě preferujeme tučné sýry, maso, těstoviny a polévky. V tomto období je také dobré používat více koření jako zázvor, skořici a kurkumu, ty mají zahřívací účinky.

[chooze:article;value:523465]

​Když se řekne fenologický podzim

S podzimem končí i vegetační období. Fenologický podzim má několik fází: počátek fenologického podzimu – ten je nyní a nese s sebou období sklizně švestek a hrušek, následuje úplný podzim – ze stromů padají žaludy a kaštany, a poslední fází je pozdní podzim – listy opadávají ze stromů.

Zodiakální světlo

K příjemným zážitkům na podzim patří sledování zodiakálního světla, které můžeme vidět před začátkem ranního soumraku. Zodiakální světlo vzniká odrazem slunečního světla od částic prachu nacházejících se ve Sluneční soustavě známých jako kosmický prach. Jeví se jako bělavý sloup nakloněný vůči vodorovné rovině ve směru ekliptiky. U nás je zodiakální světlo nejlépe pozorovatelné z Vysočiny nebo z horských oblastí, kde je málo umělého osvětlení i prachových částic v ovzduší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.