Startuje hudební festival Dvořákova Praha. Diváky letos čeká i jedna novinka

Celý festival zahájí violoncellový koncert, který zahraje sólistka Anastasia Kobekina a doprovázet ji bude Tonhalle-Orchester Zürich. Ten patří k nejlepším orchestrům svého druhu na světě a diváci si ho budou moct poslechnout i v pátek, tedy 8. září.

Měsíce příprav a zhruba 64 milionů korun, to a mnohem víc stojí za hudebním festivalem Dvořákova Praha. "Některé záležitosti domlouváme tři až čtyři roky předem, to se týká zejména těch prestižních zahraničních orchestrů. Nejkratší možná doba, kdy je ve festivalu možno něco upravit, je tak rok před jeho konáním," sdělil ředitel festivalu Jan Simon.

[chooze:article;value:517447]

Diváci se mohou kromě tradičních koncertů České filharmonie těšit i na mnoho zahraničních orchestrů. "Tím nejslavnějším v tom letošním roce je Vídeňská filharmonie, kterou historicky poprvé na území České republiky nebo i Československé republiky povede český dirigent. Máme Izraelskou filharmonii, vystoupí Tonhalle-Orchester Zürich s dirigentem Paavem Jӓrvim," přiblížil Simon.

Jednou z letošních novinek bude i propojení hudebního umění s uměním audiovizuálním. Jde o takzvané NFT dílo, které americký umělec Refik Anadol vytvořil propojením umělé inteligence s Dvořákovými skladbami a jeho portréty.

"Základem je pro nás jeho život, ze kterého se inspirujeme. Protože pro mě osobně je Dvořák velmi inspirativní osobnost. A pomocí umělé inteligence na něj vlastně budeme vzpomínat a také snít o jeho životě. Myslím, že to je úžasný způsob, jak mu vzdát úctu," je přesvědčený umělec Refik Anadol.

Dílo Dvořák dreams od umělce Refika Anadola bude k vidění od pátku až do 13. září přímo před Rudolfinem, které je dějištěm mezinárodního festivalu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.