Startuje Nová zelená úsporám Light. Stát lidem zaplatí zateplení i výměnu oken

Dotace jsou určeny lidem, které může nejvíce zasáhnout energetická chudoba. Ministerstva práce a životního prostředí je rozdělila do tří kategorií. Jedná se o starobní důchodce, o invalidní důchodce ve třetím stupni a o lidi, kteří v období od 12. září 2022 až do podání žádosti o tuto dotaci měli nárok na příspěvek na bydlení.

Další podmínkou je, aby žadatelé byli majiteli nebo spolumajiteli nemovitosti, na které chtějí dělat úpravy, a zároveň v ní bydleli. Nahlášené trvalé bydliště tam dotyční musejí mít před 12. zářím 2022.

[chooze:article;value:478731]

"Pomoc nejzranitelnějším spoluobčanům v období energetické krize a extrémně vysokých cen energií je naší absolutní prioritou. Jsme si vědomi, že ne všichni mají dostatek finančních rezerv na nákladné stavební úpravy, proto jsme připravili podporu rychlých a snadných opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle Jurečky je Nová zelená úsporám Light právě pro ty, kteří nedosáhnou na dotace z programu Nová zelená úsporám. Očekává se, že by renovace mohly lidem ušetřit až 40 % spotřeby energie. V první etapě ministerstvo životního prostředí počítá s podporou zhruba 10 tisíc domácností.

Jak zažádat?

Příjem žádostí startuje v pondělí od 10:00. Zažádat mohou lidé elektronicky prostřednictvím Agendového informačního systému Státního fondu životního prostředí ČR.

Zájemci mohou získat až 150 tisíc korun. Příspěvek je možné využít například na zateplení fasády, střechy, stropů a podlah nebo na výměnu oken či vchodových dveří.

[chooze:article;value:475406]

"Peníze domácnostem vyplatíme předem, do realizace se mohou pustit samy, nebo si najít odborníky," sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Na realizaci pak mají lidé rok. Zažádat lze však i zpětně na opatření uskutečněná po 12. září 2022.

"Potřebuje doložit oprávněnost, že je přijatelný žadatel, to znamená například přiznání důchodu, případně rozhodnutí o přiznání příspěvku na bydlení," vysvětlil Valdman. "Pak potřebuje mít zřízené číslo účtu a takzvanou e-identitu, ale s tímto vším dokáží poradit místní akční skupiny, případně energetičtí specialisté," doplnil. 

"Důležité je vlastnictví objektu, pokud například starobní důchodci převedli svůj dům už na děti, tak žádat nemohou, jejich děti ale mohou žádat na standardní program Nová zelená úsporám, pokud si například starobní důchodci přivydělávají, není to na překážku," poznamenal Valdman. "Pokud s nimi žije někdo nezletilý, který nevydělává finanční prostředky, zase může žádat o příspěvky z Nově zelené úsporám Light," dodal. To seš týká i rodin, kde potomek žije jinde. "Pokud je u rodičů přihlášený, stačí nám čestné prohlášení," sdělil.

 Výměna oken nebo zateplení fasády? Nová zelená úspora Light nabízí dotace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.