Startuje projekt sousedského hlídání. Má pomoct s přeplněnými školkami

Byla by to taková malá domácí školka. Chůva by se starala maximálně o čtyři děti. První sousedské pečovatelky začali oslovovat na Vysočině, kde teď projekt sousedského hlídaní odstartoval

"Obrátili jsme se na lidi, kteří vedou nějaké dětské skupiny nebo se řídí nějakým alternativním vzděláváním. Mají zkušenosti," poznamenala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová (Piráti). "V některé domácností vyrůstají malé děti a nebude potřeba nic extrémně přebudovávat," dodala.

[chooze:article;value:470475]

"Musí tam být odpovídající hygienické zázemí, umyvadlo, prostor na přípravu jídla," vyjmenovala mluvčí MPSV Eva Davidová. Nemůže to ale dělat každý. Potřeba bude alespoň minimální pedagogické vzdělání a zkušenosti. "Je potřeba základní prokázání například rekvalifikačním kurzem chůvy," upozornila mluvčí.

Projekt sousedského hlídání má pomoci s nedostatečným počtem volných míst ve školkách. Plný stav mají třeba v mateřské škole ve Ždírci na Jihlavsku. Po celé republice chybí ve školkách tisíce míst. Do mateřinek navíc začnou přicházet silné covidové ročníky. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.