Startuje Suchej únor. Lidé netuší, jaký vliv má alkohol na zdraví, tvrdí lékaři

Někdo si dá sklenku vína občas k večeři, jiný je zase schopný vypít i několik piv každý den. A Češi se pravidelně umisťují na předních příčkách coby konzumenti alkoholu.

"Nabízí se rozmanitá škála chutí a příchutí, což vede k uspokojení chuťových pohárků u široké populace. Pokud volíme druhy jako likéry nebo míchané nápoje, je na vině jejich sladká chuť, která je pro naše chuťové buňky vítaná, příjemná, návyková. Naopak pivo je zase velmi oblíbené pro svoji hořkost a schopnost uhasit žízeň, zejména po vydatné fyzické námaze, kdy je ‘přírodním‘ iontovým nápojem. Oblíbené jsou pak i destiláty pro tolik v populaci zakořeněný mýtus o jejich přínosu na upevnění zdraví," přiblížila nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Andrea Fialová.

[chooze:article;value:475199]

Podle odborníků si však lidé často neuvědomují, jaký vliv má alkohol na organismus a co obsahuje. "Alkoholické nápoje jako pivo, kde je v rámci výroby přidán slad, nebo sladké nápoje s přidaným cukrem, například vaječný koňak, likéry, griotka, ale i míchané nápoje, kde je například džus, se vyznačují vysokou energetickou hodnotou," vysvětlila Fialová.

Alkohol obsahuje hodně kalorií, což je častou příčinou přibírání. Tyto kalorie jsou navíc pro naše tělo vydatným zdrojem energie. Je však důležité vědět, že nás nezasytí a ani nám nedodají žádné plnohodnotné živiny. "Navíc při metabolizaci alkoholu dochází k blokaci metabolismu jiných živin," uvedli experti.

A právě úbytku váhy si lidé mohou všimnout, pokud začnou abstinovat. "Nadměrným požíváním alkoholu dosáhneme pouze toho, že náš denní energetický příjem bude vyšší než naše potřeba a využití, ale bez přísunu živin a minerálních látek. Energetického nadbytku se pak naše tělo nezbavuje, ale ukládá si ho do zásoby, a to ve formě tuků v partiích, jako je břicho," upozornila Fialová.

[chooze:poll;value:12a55d7129418a0a55b1ccb741477f57b6c71c8b;layout:tn_nova]

Pokud si lidé ale chtějí nějaký alkohol dopřát, jsou podle Fialové z energetického hlediska nejlepší destiláty a vína. Mají totiž nižší energetickou hodnotu.  

"Už v běžném půllitru piva je asi 31 gramů cukru, v ovocných pivech ještě mnohem více. Malá štamprle likéru se pak obsahem cukru vyrovná asi třem panákům rumu, třem decilitrům bílého vína nebo šesti decilitrům červeného vína," dodala Fialová.

Experti dodávají, že ani v alkoholu bychom však neměli vidět jen čisté zlo. "Například klasické pivo podporuje sekreci žluči a tím prospívá zažívání. Navíc je i zdrojem vitamínů a minerálů," uzavřela Fialová.

Češi konzumují čím dál více alkoholu. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.