Startuje vodácká sezóna. Záchranáři radí, jak ji bezpečně zvládnout

Dostat se ze spárů vodního válce je mnohdy nemožné. Bez vesty by vodák neměl šanci. Na první pohled to může být obyčejný jez, ale v okamžiku, kdy vás chytne, tak se z raftu stává jeden velký bazén.

V tu chvíli je důležité nepanikařit. Od přepadu se jen tak nedostanete a hrozilo by převrácení, jedinou šancí je trpělivě pádlovat podél jezu ke břehu. "Helma a vesta má být základem," upozorňuje předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček.

[chooze:article;value:517576]

​Jezů zabijáků jsou v  Česku desítky. Na všechny upozorňují vodácké mapy. Mnoho jich je vybavených záchrannými kruhy nebo podkovami. V případě, že se do vodního válce přece jen dostanete, postup záchrany je jasně daný.

"Hodit lano, záchranný kruh, případně podat klacek. Vestu nebo podkovu házíme na hlavu tonoucího," dodává Ptáček. Zásadou je nejprve volat hasiče, až pak pomáhat. Nikdy za tonoucím do vody neskákejte. Na to si troufnou jen vyškolení instruktoři, hasiči nebo zkušení vodáci, kteří jsou navázáni na lano a další kolegové je jistí ze břehu.

Zkušení vodáci se shodují v tom, že i zdánlivě malý jez může zabíjet. Pro vodáky by mělo být samozřejmostí před každým jezem z lodi vystoupit, vyhodnotit, jestli je sjetí bezpečné, a v opačném případě loď přenést po břehu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.