Stát chce po lidech z Harrachova statisíce. Neplaťte to, radí ombudsman

Rodina Tothových se do domu v Harrachově nastěhovala před 30 lety. "Vždycky jsme si mysleli, že tady zůstaneme. Nikdy by nás nenapadlo, že z nás někdo bude dělat neplatiče, bude se nás snažit zlomit do dluhů a vyhazovat nás z baráku," sdělila Dagmar Tothová.

Dům byl původně postavený pro skláře Crystalexu, aby v hezkém prostředí Harrachova v klidu dožili. Pozemek je města a domy soud po nepovedené privatizaci sklářské firmy přiřkl státu. Ten obratem zvýšil nájemné pětinásobně. 

"Chtějí po nás 150 395 korun, to je samozřejmě kromě vody a kromě nájmu, který jsme zaplatili. Je to vyčarované, smlouvu jsme nepodepsali," řekla paní Dagmar.

[chooze:article;value:513232]

Stát chce dům prodat. Jenomže s nájemníky by neměl zdaleka takovou hodnotu jako prázdný. "Já si myslím, že v tom má někdo v pozadí prsty, že má na tohle zálusk a jenom čeká, až tady odsud odejdeme, aby si to tady mohli převzít," uvedl obyvatel domu Jakub Čerňanský, který dluží asi 270 tisíc korun. "Neplatit. Nenechat se otrávit," poradil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

A to si myslí i starosta Harrachova. Žádosti o částky už právníci ministerstva financí přestali nazývat nájemným. Nyní mu říkají poplatky. A ohánějí se při tom judikáty.

"Bohužel se dopouštějí problémů, kterých se dopouští začínající advokáti a právníci. Judikáty si nedočtou až do konce. Takže argumentují judikátem, který svědčí proti argumentaci ministerstva, což je unikum," upozornil starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov). "Vždycky jim pošleme tu druhou část judikátu," dodal.

[chooze:article;value:506586]

Právní ping pong trvá dál, žádná ze stran nechce ustoupit. Podle mluvčího ministerstva Filipa Běhala se žádné smírčí řízení s radnicí v Harrachově nerýsuje.

Ministerstvo domy v září převede na královéhradecký Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle starosty je to nadějný krok, jak patovou situaci zvrátit ve prospěch nájemníků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.