Stát chce poslat k zemi zchátralé domy. Se žádostí o dotace si musí obce pospíšit

Česko čeká velké bourání. Ministerstvo pro místní rozvoj se chce zbavit zchátralých budov původně určených k bydlení, ubytování či rekreaci, které podle něj brzdí rozkvět obcí. Na jejich demolici vypsalo dotaci ve výši 120 milionů korun.

"Zchátralé budovy mají negativní dopad na životy lidí. Hyzdí okolí, ohrožují životy a mohou přispět ke vzniku sociálně vyloučených lokalit. Proto nová výzva přispívá na jejich demolici, díky které mohou obce i kraje využít dané území ke svému dalšímu rozvoji," vysvětluje účel dotace ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Jde doposud o největší investici do tohoto projektu. V období let 2016 až 2019 bylo z tohoto podprogramu financováno celkem 131 akcí za 143,74 milionu korun, pro roky 2021 až 2022 bylo na tuto výzvu vyhrazeno 69 milionů. Částka se tak oproti minulosti skoro zdvojnásobila.

[chooze:article;value:489024]

Kromě samotné demolice mohou obce peníze využít také na přípravu uvolněného pozemku na novou výstavbu. Přednost přitom dostanou znevýhodněné regiony. "Výzva se člení na dva dotační tituly. První se zaměřuje na lokality na území Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, druhá pak na zbytek území České republiky," uvádí ministerstvo.

Stát obcím zaplatí až 70 % nákladů. Čím menší obec, tím víc jí stát pomůže. Obce do 3 000 dostanou právě oněch 70 %, velké obce nad 10 000 obyvatel a kraje pak 50 %. Maximálně si obec může požádat o 10 milionů.

Podle starosty Chodova a radního Karlovarského kraje pro regionální rozvoj Patrika Pizingera (HNHRM) je posílení této agendy krok dobrým směrem. "Pro regiony, jako je ten náš, je to určitě velmi užitečná dotace. Záleží, jak to ministerstvo rozdělí," řekl pro TN.cz.

[chooze:article;value:490186]

"Je dobře, že stát pomáhá obcím, které mají takové dědictví, a připravuje je pro další rozvoj – revitalizaci a novou výstavbu," nechal se slyšet Pizinger.

Za problém ale považuje krátký čas na zpracování žádosti. Obce totiž musejí o dotaci požádat už do 21. března letošního roku. "Je to krátké. Navíc v řadě obcí a měst se teď vyměnilo vedení. Takže bychom přivítali, kdyby ten čas, který na to obce mají, byl daleko velkorysejší," dodal Pizinger.

Karlovarský kraj má potenciál, řekl Pavel. Zjišťoval, co region nejvíce trápí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.