Stát chce vytáhnout z moře 300 let starou loď. Je na ní poklad za stovky miliard

[chooze:gallery;value:33755]

Obrovský poklad plánuje ze dna moře vyzvednout Kolumbie. Jihoamerický stát chystá misi, která má za cíl dostat zpět na břeh vrak španělské lodi San José. Více než samotná loď ale kolumbijskou vládu zajímá její obsah.

Na lodi z 18. století totiž Španělé, kterým tehdy Kolumbie patřila, přepravovali pohádkové jmění. Do Evropy převáželi zlato, stříbro, porcelán a smaragdy, které dnes mají nesmírnou hodnotu. Jak uvádí portál New York Post, cenu pokladu odhadují znalci mezi 91 a 455 miliardami korun. Kromě Kolumbie se o poklad přetahuje také Španělsko a bolivijští domorodci, jejichž předkové drahé kovy a minerály těžili v koloniálních dolech.

Vrak lodi nalezlo v roce 2015 kolumbijské námořnictvo v hloubce přes 940 metrů. Z hlubin se zatím podařilo Kolumbijcům dostat pouze fotografie ohromného pokladu, kvůli odlehlosti místa ale dosud loď leží na dně. Místo, kde se vrak nachází, Kolumbie tají.

[chooze:article;value:527916]

Kolumbijská vláda má v plánu vrak opět vyzvednout, a to brzy. Současný prezident Gustavo Petro chce loď i s pokladem dostat na souš do konce svého mandátu v roce 2026. "Pro Petrovu vládu je to jedna z priorit. Prezident nám řekl, ať si pospíšíme," řekl agentuře Bloomberg ministr kultury Juan David Correa.

San José byla španělská třístěžňová loď, na které pracovalo přes 600 námořníků. Kromě pohádkového nákladu, který z kolonií přepravovala do Španělska, se na palubě nacházelo také 62 děl. Loď se řadila mezi galeony, což byly plachetnice, které dokázaly převážet až 1 200 tun nákladu.

Loď se potopila v roce 1708 během války o španělské dědictví. Po střetu s britským námořnictvem, které San José a další španělské lodě napadlo, dostala plachetnice zásah do skladiště se střelným prachem. Ze 600 námořníků na palubě jich tehdy přežilo jen 11. Britové původně loď potopit nechtěli. Naopak se jí plánovali zmocnit a pokladem financovat válku se Španělskem, píše portál Daily Mail.

Přerov vystavuje vzácný poklad. Našli jej před 100 lety (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.