Stát chystá půjčky na tepelná čerpadla i fotovoltaiky. Přišlo to pozdě, míní experti

Zájemcům o solární systémy nebo tepelná čerpala už stát nechce nabízet jen dotace. Od konce léta k nim přidá i půjčku. "Ministerstvo životního prostředí v programu Nová zelená úsporám nabídne kombinaci půjčky a dotace tak, aby některé oblasti, jako jsou tepelná čerpadla nebo fotovoltaiky, byly pro občany dostupnější," vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Konkrétní parametry půjčky včetně toho, z jakých zdrojů peníze půjdou, ministerstvo zatím nemá dořešené. Ve hře jsou evropské zdroje, ale i soukromý bankovní sektor. Podle některých odborníků ale resort s nabídkou půjčky, a to zejména v případě solárních panelů, zaspal. Měla přijít nejpozději se začátkem energetické krize.

[chooze:article;value:497417]

"Určitě to mohlo být spuštěné dříve. Na druhou stranu je lepší aspoň něco. To, že se to rozhýbalo, je strašně důležité," myslí si Pavel Hrzina z Fakulty elektrotechniky Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT).

"Lidé, kteří třeba už měli finanční prostředky uspořené, tak už investovali. My teď potřebujeme oslovit ten segment lidí, kteří mají dům, jsou schopni splácet, ale teď nedají dohromady tu částku. Těmto lidem chceme toto umožnit. Je logické, že to přichází postupně," bránil se Hladík.

O zájemce o solární panely s vládní půjčkou zřejmě ministerstvo nebude mít nouzi. "Budeme je dělat teď v červnu. Ale jestliže říkáte až od září, tak to je škoda. To bychom toho chtěli využít," uvedl jeden z dotázaných. "Určitě bych toho využil," přidal se další.

Větší dostupnost solárních panelů ale zřejmě znovu, podobně jako se to stalo během solárního boomu v loňském roce, prodlouží čekací lhůty. "Základní neduh toho loňského roku a začátku tohoto roku byla nespokojenost s neplněním smluvní doby montáže. To je nevyhnutelné," řekl analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Průměrná čekací doba na instalaci solárního panelu je v tuto chvíli zhruba tři měsíce. Podle firem je to zhruba stejně jako před začátkem solárního boomu.

[chooze:article;value:468086]

Limity distribučních sítí

Obří zájem o fotovoltaiku vyvolaný energetickou krizí už naráží na limity distribučních sítí. V Česku se montuje v průměru jeden solární panel za minutu, ale energetické sítě na mnoha místech nemají dostatečnou kapacitu. Připojení dalších klientů tak distributoři musejí odmítat.

Největší problém mají s připojením do sítě podle firem instalujících fotovoltaiku lidé na jižní Moravě. "Jsou to místa, kde ta síť není úplně v nejlepším stavu. Nepočítalo se s tím, že by se nějak navyšoval příkon," dodal Hrzina.

Distributor EG.D má na svém webu už dokonce mapu, kde si lidé mohou zkontrolovat, jestli jim domácí elektrárnu do sítě zapojí kompletně. "Lidé na jižní Moravě a v jižních Čechách by mohli mít problémy, ale není to úplně fatální. Protože každá fotovoltaika se dá připojit i takzvaně bez přetoků. Vyrobí se člověku dost elektřiny do baterek, ohřeje se mu teplá voda. Ale nesmíte dávat žádnou elektřinu do sítě," nastínil předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký.

Problém ale není jen v nedostatečné kapacitě. Síť mnohdy vyčerpávají také klienti, kteří si rezervují vyšší kapacity, než reálně využijí. Často to dělají z neznalosti, ale ne vždy. V případě distribučního území ČEZu nejsou s připojováním domácích elektráren potíže tak vážné. "Za loňský rok bylo v hladině nízkého napětí zamítnuto necelých 0,5 % podaných žádostí," informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

[chooze:article;value:488953]

Podle předsedy Unie komunitní energetiky je chyba i na straně státu. "Trošku jsme zaspali v rámci vývoje a digitalizace energetiky tak, abychom byli schopni tyto nízkoemisní a obnovitelné zdroje připojovat dostatečně rychle," sdělil jeden ze zakladatelů organizace Unie komunitní energetiky (UKEN) Lukáš Hataš.

"Jsme si toho vědomi, a proto připravujeme dotační program, který distribučním společnostem s rozvojem sítí pomůže," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Srnka. Podle expertů je to ale běh na středně dlouhou trať. Odhady se pohybují okolo pěti a více let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.