Stát dá přes miliardu na pomoc pro zaměstnance Liberty, přispěje i kraj

Úřad práce zaměstnancům vyplatí náhradu za mzdu, kterou neobdrželi od zaměstnavatele za měsíce květen, červen a červenec. Pokud by bylo třeba zajistit další podporu státu, musel by se změnit zákon.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude jednat s insolvenčním správcem firmy Liberty Ostrava o tom, zda bude potřeba delší než tříměsíční překlenovací období. Pokud bude potřeba, je podle jeho slov ministerstvo připraveno rychlou změnu zákona připravit.

[chooze:article;value:562055]

​Jurečkův resort počítá s tím, že výplaty zaměstnanců hutě za první tři měsíce vyjdou státní kasu na 1,3 miliardy korun. Žádostí o ušlou mzdu zatím eviduje Úřad práce 3 900 z celkového počtu 4 815.

Společnost Liberty Ostrava je ve finančních problémech od loňska. Loni v prosinci společnost Tameh Czech zastavila kvůli dluhu huti dodávky energií, většina jejích provozů už delší dobu stojí. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Huť nemá peníze na mzdy.

Do úpadku poslal hutní podnik Krajský soud v Ostravě v minulém týdnu, učinil tak na základě návrhu, který na sebe podala samotná společnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.