Stát hledá majitele nemovitostí. Poslední příležitost se o ně přihlásit

V českém katastru nemovitostí má přes 130 tisíc pozemků a přes dva tisíce budov nedostatečně identifikované vlastníky. Ti buď v katastru nejsou uvedeni vůbec, nebo u nich chybí jeden či více podstatných údajů jako celé jméno, datum narození, rodné číslo a kompletní adresa posledního trvalého pobytu. Jak se o ně můžete přihlásit, zjistíte v tomto článku.

"V letošním roce se zatím podařilo vyřešit přes 8 200 nemovitostí s neznámými vlastníky, což je rekordní počet. I nadále se zaměřujeme ve velké míře na nemovitosti, které komplikují městům a obcím jejich rozvoj," oznámil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Mohou například bránit budování nezbytné infrastruktury, jako jsou vodovody, kanalizace, cyklostezky nebo silnice. Pozemky se dají najít i v centru Prahy na Malé Straně v těsné blízkosti Karlova mostu. 

[chooze:article;value:527732]

Nejasné vlastníky má třeba i okolí plaveckého stadionu v pražském Podolí. Většina nedostatečně identifikovaných majitelů, jejichž částečná data v katastru jsou, se narodila mezi lety 1890 a 1940. Při hledání je tak vhodné zaměřit se i na předky. Úřad se vlastnictví snaží objasnit už od roku 2014, od příštího roku ale období hledání skončí.

"Nemovitosti budou nejprve nabídnuty jiným státním institucím, řada nemovitostí tak bude převedena například na Lesy ČR a Státní pozemkový úřad. Pokud státní instituce neprojeví o majetek zájem, bude pro něj Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových hledat definitivního vlastníka mimo stát

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.