Stát má problém s hmotnými rezervami. Při krizích budou chybět důležité věci

Když do Česka dorazil koronavirus, ministr zdravotnictví neměl kam sáhnout pro roušky a respirátory. Ve státních rezervách jich bylo pár. Ani teď tam nejsou například léky nebo jodové tablety.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by přitom každý stát měl mít zásoby léčiv minimálně na tři dny. Zatímco například Polsko má v každé lékové skupině jeden základní lék, vnašich zásobách je pouze Tamiflu, který se používá proti chřipce.

"Každý resort sestavuje svůj krizový plán a výstupy z krizového plánu předává Správě státních hmotných rezerv (SSHR). My pak podle těchto požadavků pořizujeme věci," popsal postup předseda SSHR Pavel Švagr. "Nemáme krizový stav, měla by tam být možnost rezervace," vyjádřil se za ministerstvo zdravotnictví jeho náměstek Jakub Dvořáček.

[chooze:article;value:489834]

Zásoby ropy nejsou

Důležitou surovinou, která v zásobách chybí, je i ropa. Rezervy klesly pod strategických 90 dnů a dodavatele se nepodařilo sehnat ani v pěti kolech výběrového řízení. Je proto vypsáno šesté.

"V době méně složité situace předchozí vláda vynakládala finanční prostředky na jiné investice. V dubnu 2020 nabídla SSHR tehdejší vládě, aby nakoupila 100 tisíc tun ropy, ta to však odmítla," obvinil Babišovu vládu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

"To má popletené. Požadavek byl na 90 dnů, my jsme měli 94 dní. Kdybychom měli víc třeba 100 dní, tak by nás napadali, že jsme utráceli statní prostředky," hájí se exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Správa státních hromadných rezerv má ve skladech potraviny, kovy, zdravotnické pomůcky, ale třeba i kontejnery nouzového přežití, deky nebo stany za několik desítek miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.