Stát mění financování obcí. Praha vydělá, ostatní ostrouhají, vadí kritikům

Po delší době se má změnit způsob, jakým se rozdělují peníze pro české regiony. Návrh schválený v úterý vládou musí ještě projednat parlament. Pohoršit by si mohlo až 90 procent sídel v Česku. Upozorňuje na to Svaz měst a obcí (SMO)

"Menší obce a města získávají z rozpočtového určení daní přibližně 20 tisíc korun na jednoho obyvatele ročně. Oproti tomu největší města včetně Prahy získají 60 tisíc korun ročně. Pokud se občan přestěhuje do hlavního města, to obdrží zmiňovaných 60 tisíc korun," zní mimo jiné ve stanovisku SMO.

"Nejvíce však bude benefitovat Praha, které příjmy porostou rychleji, než rostly doposud, a příjmy ostatních obcí budou klesat," varuje organizace měst a obcí. "Vláda je svým návrhem vlastně podvedla. Z mého pohledu je to nepřijatelné a totálně nefér," reaguje poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Nespokojená je i dvojice krajů. Tedy ten Moravskoslezský a Ústecký. Oba mají ve svém čele hejtmany z opozičního hnutí ANO. Ti tvrdí, že je připravované změny mohou poškodit. Jen na Severní Moravě by mohli ročně přijít o půl miliardy korun. 

Místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová (ANO) ale ve středu návrh ministerstva financí, který v úterý prošel vládou, komentovat nechtěla. "Těch námitek máme mnoho a všechny je zveřejníme ve čtvrtek po jednání stínové vlády," reagovala jen stroze Schillerová. Náměstek hejtmana z Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) kritiku chápe, podle něj by stát mohl na sever Čech a Moravy posílat dodatečně peníze i mimo systém rozpočtového určení. 

[chooze:article;value:551437]

​Jde o spravedlivé podmínky

Stejná pravidla pro rozdělovaní peněz krajům platí už přes dvacet let. "Probíhá to podle koeficientů, u kterých už dnes ani nikdo neví, jak přesně byly určeny. To bylo někdy v roce 2000 nebo 2002 a do té historie už nikdo nevidí. Pamětníci, kteří u jednání byli, jen uvádějí, že tam byli velmi aktivní zástupci Moravskoslezského kraje. Domnívám se, že by se teď měly nastavit rovné a spravedlivé podmínky," vysvětluje starosta Svitav David Šimek (nestr.).

I když předkladatelem návrhu bylo ministerstvo financí, návrh je ve skutečnosti z pera Asociace krajů ČR. "Došlo tam jen k mírné úpravě, která zohledňuje metropolitní funkci Prahy," říká pro TN.cz jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

[chooze:article;value:549303]

​Jenže jeho stranický kolega, Zdeněk Kovářík, který má na starosti finance hlavního města, s ním zcela nesouhlasí a změny kritizuje i navzdory tomu, co zaznělo v citovaném prohlášení SMO. "Pokud by došlo k tomu, že parlament změny schválí, tak Praha nebude schopná nadále vykonávat některé své krajské kompetence. Zejména v oblasti školství, hromadné dopravy, správy komunikací nebo sociálních služeb," uvedl nedávno Kovářík pro MF DNES.

Zrovna do Prahy denně dojíždí za prací či vzděláním asi pětina obyvatel Středočeského kraje. Ti využívají například dopravní infrastrukturu, MHD nebo středních školy, na jejichž provoz platí v metropoli magistrát.

Zvýhodnění pro větší města

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) chystané změny vítá, námitky však má. "Jsem ráda, že vláda schválila změnu rozpočtového určení daní krajů. Nejsem ale ráda, že tam ministerstvo financí vložilo změnu metodiky stanovení počtu obyvatel," vysvětluje mimo jiné pro TN.cz Pecková.

"Vypadá to jako drobnost, že se nebudou brát data z bilance obyvatel ČR z Českého statistického úřadu, ale z údajů vedených v Registru obyvatel. Ale kupodivu rozdíl celkového počtu obyvatel mezi oběma registry je více než 450 000 obyvatel a to generuje finanční dopady pro obce,“ dodává středočeská hejtmanka.

[chooze:article;value:549573]

​Naopak by nová pravidla měla být výhodná pro velká města s více než sto tisíci obyvateli. Na stejném asi zůstanou Svitavy, v nichž žije lehce přes 16 tisíc lidí.

"Na nás nejspíš změny velký vliv mít nebudou, dojde jen k malé úpravě koeficientů. Vláda je dokonce připravena do toho systému dát víc peněz. Já osobně tyto změny podporuji a jsem za ně rád. V Pardubickém kraji vidím, že je u nás rozpočtové určení daní dlouhodobě velmi podfinancované a infrastruktura dostává zabrat. Například silnice jsou proto ve špatném stavu," uvádí starosta Svitav David Šimek.

Hejtmani chtějí nové financování. Moravskoslezský kraj může přijít o 500 milionů (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.