Stát osekal peníze pro obce. Nemají z čeho platit pracovníky

Úklid obcí, údržba zeleně, odklízení sněhu nebo třeba pomoc v útulku pro psy. Na tyto veřejně prospěšné práce města a obce najímají nezaměstnané. Kvůli snížení dotací od státu na ně ale letos nemají dost peněz.

"Omezíme některé služby které jsme občanům poskytovali, jako je úklid veřejného prostranství," vzkazuje starosta obce Úlibice Michal Kovář (nez.).  

[chooze:article;value:538251]

​"Budeme zaměstnávat asi na poloviční úvazky, protože úřad práce na jednoho veřejně prospěšného pracovníka na měsíc dává 12 a půl tisíce, nicméně ta hrubá mzda je kolem 25 tisíc," upřesňuje starosta Kolína Michael Kašpar (STAN).

Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) jsou dotace na veřejně prospěšné práce nově určeny jen pro nejvíce znevýhodněné uchazeče. Tedy nezaměstnané s bydlištěm v obcích do pěti tisíc obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách.

"Bez ohledu na místo bydliště je pak možné podpořit i uchazeče, který je osobou v hmotné nouzi a v uplynulých třech měsících vykonával veřejnou službu v rozsahu alespoň dvaceti hodin měsíčně," uvádí mluvčí MPSV Jakub Augusta.

Zatímco před pěti lety dal stát na veřejně prospěšné práce přes miliardu korun, letos pošle jen 100 milionů. "Kdyby ty dotace byly jako v minulých dobách, tak by se nám to vyplatilo, ale momentálně jsme ve stavu, že doplácíme pomalu tu samou částku, jakou nabízí úřad práce, abychom splnili nějaký minimální mzdy," vysvětluje Jan Altman (nez.), starosta města Radnice. V roce 2019 bylo v Česku míst pro veřejně prospěšné pracovníky téměř 12 tisíc, loni necelá polovina.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.