Stát podpoří stavbu obecních bytů. Je to první krok k levnému bydlení, tvrdí Bartoš

Ministerstvo pro místní rozvoj v pondělí spustilo program Nájemní bydlení. Podle ministra Ivana Bartoše je smyslem programu snaha o navýšení dostupnosti bydlení, a to převážně výstavbou nových bytů.

Dlouho očekávaný program bude mít k dispozici 800 milionů korun, které vyhradil Státní fond podpory investic (SFPI). Více než polovina z této částky bude směřovat obcím, které ji využijí zejména pro stavbu obecních bytů. Zbylých 300 milionů poputuje soukromníkům, spolkům a charitám, kteří z nich rovněž budou stavět nájemní byty.

Podmínkou výstavby je zajištění, že tyto byty budou nájemní minimálně po dobu 20 let, přičemž nájem se bude počítat od ceny obvyklé pro danou oblast. "Je to novinka, protože se jedná o návratný finanční nástroj. Bude to kombinace dotace a výhodného úvěru, takže ty peníze se budou v následujících letech postupně vracet," vysvětlil Bartoš. Pokud se investice osvědčí, chystá ministerstvo do projektu přidat další tři miliardy korun.

[chooze:article;value:500742]

Ministr si je však vědom, že 800 milionů na vyřešení krize bydlení nepostačí. Plánuje proto přípravu dalších programů. "Je to první z kroků reformy pro dostupné bydlení, o který se řada předchozích vlád ani nepokusila. Budeme pokračovat v práci a zavádět další kroky k dostupnějšímu bydlení," dodal Bartoš.

Jedním z nich je i proškolení obcí, kterým stát poskytne dotaci a úvěr. "Chceme, aby obce měly know-how nezbytné k efektivnímu stavění bytů, s čímž jim samozřejmě pomůžeme," slíbil ministr.

I kdyby se však podařilo postavit větší množství nájemních bytů, na razantní snížení cen to ale nepostačí. "Těch problémů, které navyšují ceny, je celá řada a my nechceme zasahovat do výše nájmů a cen bytů," prohlásil Bartoš.

Problémy s drahým bydlením se navíc netýkají jen části lidí, ale jde o celospolečenský problém. "Data, z nichž vycházíme, ukazují, že ten trend nedostupnosti bydlení je obrovský. Reálné ceny nemovitostí vzrostly o více než 60 procent. Zasahuje to hlavně mladé lidi a seniory, kteří nemají takové prostředky," uvedl Bartoš.

Ceny českých bytů jsou vysoké i v porovnání ze zahraničím. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku dubna o tom, proč se vyplatí kupovat byty v zahraničí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.