Stát pošle 40 tisíc na každou domácnost postiženou povodněmi

Odklízení se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) financuje z krizových rezerv obcí, krajů a v krajních případech i státu. V pátek tímto způsobem vláda poprvé pošle jedné z obcí 80 milionů korun.

Okamžitou mimořádnou pomocí stát poslal lidem kolem 100 milionů korun. Na každou postiženou domácnost uvolní vláda 40 tisíc korun. O tom, kolik kdo dostane, rozhodnou obce. "Nejsme schopni z centrální úrovně jednotlivé případy rozlišit," uvedl ministr. Chystají se další formy pomoci.

[chooze:article;value:575834]

Národní rozvojová banka zároveň nabídne malým a středním firmám postiženým povodněmi záruky za poskytnuté úvěry i zvýhodněné úvěry s dolní hranicí 500 tisíc korun a horní 100 milionů. 

Pomoc bude koncentrovaná na ministerstvu pro místní rozvoj. Část bude mít na starost ministerstvo pro životní prostředí. "V této chvíli odhadujeme horní limit 40 miliard korun na odstraňování následků povodní," sdělil Stanjura k výdajům ze státního rozpočtu.

Pomoc Evropské unie

Pomoc zasažené státy vyjednaly i od Evropské unie. "Z kohezních fondů půjdou dvě miliardy euro," avizoval Stanjura. To znamená, že Česko může využít asi 50 miliard korun, které byly původně určené na něco jiného. Jde podle něj o výhodnou formu, jelikož peníze mohou být použity i například na výstavbu protipovodňových opatření v příštích letech.

O tom, místo čeho se částka použije, ještě vláda rozhodne. Podle ministra se často stává, že země celou částku z kohezních fondů nevyužije.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.