Stát rozprodává nepotřebné nemovitosti. Nechybí palác, hrobka ani bunkr

Pokud se poohlížíte po novém domově nebo pokud chcete uspořené peníze investovat do nemovitostí, nemusíte zamířit rovnou do realitky. Movitý i nemovitý majetek můžete odkoupit také přímo od státu. Na svých webových stránkách jej nabízí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Redakce TN.cz vybrala zajímavé nabídky z každého kraje a připravila návod, jak se o ně případně ucházet.

[chooze:gallery;value:32660]

Praha

Asi nejzajímavější budovou, kterou stát prodává v Praze, je Palác Broadway, v jehož suterénu se nachází i známé divadlo. Funkcionalistická stavba ze 30. let minulého století leží v centru hlavního města mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná. K jeho zakoupení si ale musíte připravit 930 milionů korun. Do aukce je potřeba se přihlásit nejpozději 3. září.

"Areál Paláce Broadway je nejvýznamnějším prodejem v historii našeho úřadu a zejména unikátní investiční příležitostí. Věřím, že se nám pro tuto výjimečnou nemovitost v centru Prahy co nejdříve podaří najít definitivního vlastníka, který dokáže této kulturní památce vdechnout nový život," komentovala jeho prodej generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Výrazně cenově dostupnější je pak rodinný dům v části Záběhlice na ulici Severovýchodní. Jde o řadový domek se sedlovou střechou s dispozicí 3+1 a se sklepem. Stát za něj požaduje minimálně 11,5 milionu korun. Do aukce je potřeba se přihlásit nejpozději 21.srpna.

[chooze:article;value:513970]

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji nabízí stát například byt 2+kk v Příbrami v Milínské ulici. Byt vznikl rekonstrukcí z bytu 3+1 a má celkovou plochu 77,40 metru čtverečních. Má také balkón a patří k němu i sklepní kóje. Úřad si jej cení na nejméně tři miliony a 798 tisíc. Do aukce je potřeba přihlásit se nejpozději do 22. srpna.

Koupit si můžete také domek a pozemek pod ním v obci Benátecká Vrutice na Nymbursku. Na pozemku se nachází vlastní studna a k domu náleží také chlívky, uhelný sklad a dřevník, i když ve špatném stavu. Dům nemá zdroj teplé vody, chybí v něm koupelna a je v něm pouze suchá toaleta. Zaplatíte za něj ale jen dva miliony a 620 tisíc. Do aukce je potřeba se přihlásit do 12. září.

Jihočeský kraj

S cenovkou 650 tisíc jde do dražby dvojice garáží v Českých Budějovicích v ulici Krčínova. U první z nich je potřeba se do aukce přihlásit do 7. srpna, druhá vstupuje do dražby o týden později. V obou případech jde o unifikované garážové stání s výměrou 16 metrů čtverečních. Garáže jsou vybaveny vlastními vstupními vraty a elektroinstalací.

[chooze:article;value:516014]

Plzeňský kraj

V Plzni-Skvrňanech si můžete koupit panelákový byt a k němu náležející spoluvlastnický podíl na společných prostorech. Byt má plochu 58 metrů čtverečních, dispozici 2+1 a nechybí u něj ani balkón. Vyvolávací cena je tři miliony a 150 tisíc. Zájemci se musí do aukce přihlásit do 29. srpna.

Pořídit si můžete také domeček z 20. let minulého století a přilehlé pozemky ve Švandově ulici v Plzni-Bolevci. Součástí domku je i garáž. "Rodinný dům není delší dobu užívaný, jeho užívání bude vyžadovat rekonstrukci," upozorňuje úřad. Žádá za něj přitom minimálně 5 milionů a 700 tisíc. Zájemci se do aukce musí přihlásit do 8. srpna.

Karlovarský kraj

Pokud toužíte po bydlení ve Františkových Lázních, můžete si pořídit přízemní byt před rekonstrukcí v dispozici 3+1 s podlahovou plochou 73 metrů čtverečních v zatepleném panelovém domě v ulici Česká nedaleko centra. Před domem je veřejné parkoviště a v blízkosti zastávka MHD a vlakové nádraží. Stát za něj požaduje minimálně dva miliony a 385 tisíc. Do aukce je potřeba se přihlásit do 22. srpna.

[chooze:article;value:515106]

Ústecký kraj

V Děčíně si na ulici Jeronýmova můžete pořídit byt 1+1 s podlahovou plochou 40 m v domě z 20. let za 796 tisíc. Má to ovšem háček. Koupelna se nachází mimo byt s přístupem přes společnou chodbu. Potřeboval by navíc rekonstrukci. Do aukce se zájemci musí přihlásit do 22. srpna.

Pokud hledáte něco reprezentativnějšího, například jako nové sídlo firmy, můžete si v centru Děčína na Komenského náměstí pořídit historickou budovu se třemi nadzemními a dvěma podzemními podlažími. Budova je vybavena i výtahem. Vyvolávací cena je devět milionů a 310 tisíc korun. Do aukce je nutné přihlásit se do 8. srpna.

A pokud toužíte po vlastním bunkru, jeden dvoustřílnový řopík u obce Stadice, na dohled od mostu přes řeku Bílinu, je k dispozici za pouhých 69 tisíc. Jde ovšem o objekt neudržovaný bez přivedených sítí a ve zhoršeném technickém stavu. Přihlašování do aukce o něj končí 5. září.

Liberecký kraj

Několik bunkrů si můžete pořídit také v Libereckém kraji. Zajímavý je například objekt lehkého opevnění typu Typ K2/65/A-140 v lesích u Horní Chrastavy. Jde ale o opuštěnou stavbu bez napojení na silniční či inženýrské sítě. Potenciální zájemce za ni v aukci zaplatí minimálně 106 810 korun. Přihlásit se do ní musí do 7. srpna.

[chooze:article;value:516087]

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji můžete za pouhých 204 800 korun koupit rodinný dům na kraji Trutnova v části Dolní Předměstí. Má to ale hned několik háčků. Dům je přístupný pouze přes okolní pozemky, přičemž s vlastníky těchto objektů není uzavřena dohoda o užívání pozemku za účelem přístupu ke stavbě. Dům navíc potřebuje rekonstrukci.

Pardubický kraj

Pokud hledáte místo, kde budete moci pro své děti pořádat stezku odvahy, jedno skvělé místo je ve Žďárci u Skutče. Stát tam prodává vyschlé koryto bývalého mlýnského náhonu v délce cca 450 m. Pozemek je bez vody a porostlý listnatými dřevinami. Zájemce se do aukce o něj ale musí přihlásit do středeční půlnoci. Připravit si pak musí minimálně 80 000 korun.

Kraj Vysočina

Pokud jste toužili mít vlastní anténní stožár, můžete si svůj sen konečně splnit. V obci Knyk na Havlíčkobrodsku je totiž jeden na prodej, a to i s přilehlým oceloplastovým objektem. Stožár leží na oploceném pozemku ve vlastnictví společnosti Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod a dříve sloužil hasičům. Stát jej nabízí za nejméně 119 000 korun. Do aukce je nutné se přihlásit nejpozději 8. srpna.

Jestli sháníte domov pro své plechové miláčky, ve Velkém Meziříčí u ulice U Světlé je na prodej čtyřgaráž i s manipulační plochou před ní. Garáže jsou rozděleny na jednu samostatnou garáž s plechovými vraty a velkou, nerozdělenou garáž přístupnou třemi samostatnými dřevěnými vraty. Nechybí ani montážní jáma. Stát za budovu požaduje alespoň milion 561 tisíc korun. Přihlásit do aukce o ni se můžete do 7. srpna.

[chooze:article;value:516074]

Jihomoravský kraj

Za více než 56 milionů nabízí stát pozemky u ulice Přístavní hned u Brněnské přehrady v okolí tamního hotelu. Pozemky jsou buď vyhrazeny jako místo pro zeleň, nebo můžou sloužit jako sportoviště. Jejich součástí je také parkoviště. Do aukce se musí zájemci přihlásit do 21. srpna.

Olomoucký kraj

Poloviční podíl pozemku i s rodinným domem a stodolou si můžete koupit v Nové Červené Vodě na Jesenicku. "Nedílným předmětem prodeje jsou dále movité věci, které jsou zařízením rodinného domu," upozorňuje dále úřad. Spolu se smlouvou na nejméně milion a 172 tisíc za pozemek tak bude muset vítěz aukce uzavřít také smlouvu na komody, stoly, skříně, postele, židle a křesla za 3 000 korun. Do aukce je nutné se přihlásit do 8. srpna.

Moravskoslezský kraj

V Janově u Krnova na Bruntálsku je k prodeji velký dům se třemi byty 3+1 a dvěma garážemi, přičemž jedna je i s dílnou. Dům má také zahradu a prostorný sklep. Vyvolávací cena je čtyři miliony 817 tisíc a do aukce je potřeba se přihlásit do 7. srpna.

K prodeji je také třeba hrobka na Městském hřbitově v Opavě. Hrobka je zděná a tvořena je hrobovými rámy z teraca. Krycí deska je z žuly a náhrobek z mramoru. V prostoru hrobky se nachází tři rakve s ostatky zemřelých.

[chooze:article;value:515936]

Zlínský kraj

Pokud toužíte spoluvlastnit nějakou nemovitost a nemáte moc peněz, můžete si koupit podíl o velikosti 43/28814 na budově v obci Hradčovice na Uherskobrodsku. Jedná se o čtyřpodlažní sýpku a na ni navazující přízemní objekt skladů, ke kterému je v jižní části připojen kovový přístřešek. Objekt sice vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci, ale počáteční cena za tento podíl je jen 850 korun. Do aukce se lze přihlásit do 15. srpna.

Jak se přihlásit do aukce

K přihlášení do aukce je nutné se nejdříve zaregistrovat do elektronického aukčního systému, a to prostřednictvím stránky nabidkamajetku.cz. Po registraci se můžete přihlásit k jednotlivým aukcím. Podmínkou pro účast ve výběrovém řízení s aukcí může být složení části minimální kupní ceny. Většinou jde o 10 % z této částky. Každá aukce má také minimální výši příhozu. Když akci vyhrajete, stačí do 30 dnů zaplatit kupní cenu a věc je vaše. Další informace najdete ZDE.

Trh s nemovitostmi zamrznul. Lidé čekají na zlevnění hypoték (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.