Statisíce Čechů dávají za energie zbytečně moc. Platíme to za ně všichni

Až 4,2 procenta odběratelů mají zafixované ceny nad vládním stropem. Celkově jde z 8,94 milionu v Česku o 367 tisíc odběrných míst, informoval ERÚ v tiskové zprávě.

"Většina dodavatelů již oslovila nebo v dohledné době plánuje oslovit své zákazníky, kteří mají ceny zafixované nad cenovými stropy, s nižší nabídkou. Týkat by se to mělo přibližně tří set tisíc odběrných míst. Zde je však třeba apelovat také na spotřebitele, aby na nabídky dodavatelů, které jsou zpravidla časově omezené, včas zareagovali. Jedná se totiž o změny smluvních podmínek, které musí zákazník aktivně odsouhlasit. Z dosavadních zkušeností dodavatelů přitom vyplývá, že někteří zákazníci na nabídky nereagují. Buď vyčkávají, nebo jsou nekontaktní," upozornil předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

[chooze:article;value:522016]

Jen velmi malá část dodavatelů o snižování fixovaných kontraktů neuvažuje. Některým v tom brání například smlouvy se zprostředkovateli, které zakazují oslovit zákazníky napřímo. Překážkou mohou být i podmínky soutěží na burze i obava porušení povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře. 

Specifická je skupina dodavatelů, kteří ještě v září vyčkávali, jestli vláda nezavede další cenové stropy. Teprve poté chtěli klienty oslovit.

[chooze:article;value:525236]

"Spotřebitelům, kteří mají cenu zafixovanou nad cenovými stropy a dodavatel je dosud nekontaktoval, jednoznačně doporučujeme, aby se na něj obrátili sami, a to co nejdříve. Díky aktivnímu přístupu mohou získat nižší cenu u současného dodavatele, nebo přejít včas k dodavateli novému, i kdyby to mělo znamenat, že za předčasné ukončení smlouvy zaplatí sankci. Rozdíly v nabízených cenách jsou nyní tak výrazné, že sankci v některých případech vynahradí. Potřeba je ale dobře počítat a jednat," vyzvala členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

Podle ekonoma Petra Bartoně za energie cenu nad stropem platíme všichni. "Klíčem k pochopení je, že ta domácnost s 8tisícovou cenovkou elektřiny (a u plynu to platí obdobně) neplatí skutečně osm tisíc. Platí šest tisíc. A všechno, co je nad, za ni platí ostatní domácnosti ze svých daní. Stát totiž do konce roku stanovil strop právě na šesti tisících a cokoli nad tento strop platí dodavatelům on, namísto té domácnosti," vysvětlil ve svém newsletteru. 

S dlouhodobou fixací energií bych byl opatrný, říká expert. Ceny půjdou dolů (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.