Statisíce lidí žijí v nejistotě. Na předčasný důchod možná nebudou mít nárok

Vyšší odvody do penzijního systému od zaměstnavatelů, ale také ochod do penze o pět let dříve. I když je takový návrh pro náročné profese na stole a v pondělí ho projednává i tripartita, mnoho pracovníků s náročným zaměstnáním se dlouho očekávaných změn nedočkalo.

Patří mezi ně i Stanislav Trávníček. Je mu 63 let a pracuje 45 let jako skladník v podniku, který se dnes jmenuje Liberty Ostrava a původně nesl název Nová Huť. Pokud by navrhované změny platily už dříve, mohl být v důchodu přes čtyři roky.

[chooze:article;value:543156]

​"Jsem skladník na válcovně a trpím astmatem. Také mám vysoký krevní tlak a tím, jak celý život chodím v práci po betonu, se mi bortí nožní klenby. A teď se také rozhoduji, jestli půjdu s těmi křečovými žilami na operaci," stěžuje si na své zdraví pan Trávníček.

V jeho práci se prudce střídají teploty a dýchá železitý prach. "Přede mnou je 200 stupňů, za mnou v zimě třeba i minus dvacet. V důchodu, který mě čeká za devět měsíců, se chci dát hlavně zdravotně do pořádku. Mám rád výlety na kole. To mi lékaři zakázali a smím jezdit jen na tom elektrickém," vysvětluje muž pro TN.cz.

Předčasné penze ano, ale pro koho? 

Desetitisíce dalších nejen dělníků pracovalo celý život v těžkých podmínkách. Přestože používaly ochranné pomůcky, stoprocentně je neochránily. Mohou mít podlomené zdraví podobně jako pan Trávníček, mohou na tom být ale i hůř. A odbory pro ně prosazují možnost předčasných důchodů. Ve hře jsou dřívější penze u profesí se čtvrtým stupněm náročnosti a částečně i pro ty se třetím.

Ďábel je ukryt v detailu. Skupina těch, kteří půjdou do předčasného důchodu, se rozšíří, otázkou však zůstává, kolik jich bude. Lidé s náročností profese na stupni čtyři sice do dřívějšího důchodu půjdou všichni, ale je jich v celém Česku jen 18 tisíc. Otázkou však zůstává, jak to bude s těmi s profesí na třetím stupni náročnosti.

[chooze:article;value:541473]

​Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje, že by do předčasného důchodů mohlo jít asi 120 tisíc "trojkařů". Opoziční ANO pak požaduje, aby dříve do penze mohli všichni s prací na třetím stupni náročnosti, kterých je 450 tisíc.

Stanislav Trávníček má profesi ve stupni náročnosti 3. Jeho mladší kolegové se stejně těžkým zaměstnáním tak zatím netuší, jestli budou mít na předčasný důchod nárok, či ne. Ve stupni čtyři, z něhož půjde do penze dříve každý, například v Liberty Ostrava podle pana Trávníčka nepracuje nikdo.

V "jeho" podniku přitom výroba stojí od loňského 22. prosince, protože se nedohodl na dodávkách energie se společností TAMEH Czech. 

Podívejte se na tiskovou konferenci po jednání tripartity:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.