Statisíce pro studenty: Nemocnice tak chtějí vyřešit nedostatek personálu

Kryštof je medik v pátém ročníku. Stipendium převyšující tři čtvrtě milionu by pro něj byla velká finanční úleva, díky které by se mohl víc věnovat studiu.

"Zejména v dnešní době, kdy se všechno zdražuje, je tohle pro studenty lukrativní nabídka. A to zejména pro ty, kteří ještě nevědí, kam by chtěli po skončení studia jít," řekl TV Nova medik Kryštof Kudláček.

Rekordně vysoké stipendium, které v Česku nemá konkurenci, má ale jednu zásadní podmínku. Nový lékař se musí upsat jedné z krajských nemocnic na Ústecku. V nemocnici pak musí pracovat nejméně tři roky. Pokud by odešel dříve, stipendium by musel vrátit.

[chooze:article;value:560014]

​"Aniž bychom chtěli s kýmkoli soutěžit, ta motivace je důležitá. Je to i taková kotva, aby potom v tom regionu zůstali," vysvětlil předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba.

Vedení nemocnic lékaře zoufale shání roky. Zkoušelo je nalákat na milionový náborový příspěvek nebo na levné bydlení. Nic ale nefungovalo. "Jedná se o startovací byty. Je to jeden z benefitů, aby k nám noví lékaři přicházeli," uvedla mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Čerstvě vystudovaní lékaři a sestry často po škole zamíří do zahraničí, kde jsou vyšší platy a lepší pracovní podmínky. "Je tady obrovské množství absolventů, kteří nemají zájem nastoupit v České republice. Těch je možná dvacet procent," popsal předseda Svazu lékařů Martin Engel.

Největší zájem má nemocnice o radiology, chirurgy a pediatry. O stipendia můžou studenti žádat do poloviny října.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.