Statisícům Čechů pojišťovny vrací peníze. Mezi klienty rozdělí stovky milionů

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za rok 2023 vrací svým klientům rekordní částku přes 800 milionů korun. "Vzrostl i celkový počet pojištěnců, kteří překročili tzv. ochranný limit. Vloni jich bylo téměř o desetinu víc než v roce 2022, konkrétně 637 tisíc," sdělila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Nárok mají většinou důchodci nad 70 let, kteří tvoří největší skupinu pojištěnců s přeplatkem na léky. Celkem jich je 537 tisíc, tedy 84 procent všech lidí, kteří mají nárok na vrácení přeplatku. Částka, kterou pojištěnci dostanou nazpět, je individuální, v průměru však jde o 1 256 korun.

[chooze:article;value:539847]

O tyto peníze nemusí lidé nikde žádat. Pojišťovna tyto přeplatky monitoruje a následně je vrací automaticky buď převodem na účet, nebo poštovní poukázkou. "VZP klientům doporučuje využít možnosti zaslání přeplatků převodem na bankovní účet," dodala Plívová.

Vracet přeplatky bude také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Za překročení ochranného limitu vrátí všem svým klientům celkem 132,8 milionu korun. "Průměrná výše kvartálního přeplatku byla za roky 2022 a 2023 kolem 700 korun," sdělila TN.cz mluvčí společnosti Elenka Mazurová.

I u ČPZP nebudou muset pojištěnci pro přeplatky nikam chodit. "Když na přeplatek vznikne klientovi nárok, je mu částka nad 200 korun zaslána automaticky na bankovní účet, pokud ho má u pojišťovny zaregistrovaný, anebo složenkou na evidovanou adresu. Aby se přeplatky nevracely zpět do pojišťovny jako nedoručené, je třeba, aby lidé nahlašovali změnu adresy i banky," dodala Mazurová.

[chooze:article;value:535938]

Také Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) už vrací přeplatky. "Celkem VoZP vrátila 112 714 klientům na přeplatcích nad ochranný limit 82,61 milionu korun, přičemž z velké většiny šlo o klienty ve věkové skupině nad 70 let. Průměrně jsme vypláceli 733 korun," uvedl mluvčí VoZP Jan Mates.

U jiných pojišťoven si budou muset klienti ještě chvíli počkat. "V tuto chvíli je ještě moc brzy na to, abych dokázal říct, kolik budeme vyplácet na přeplatcích. Ty částky budeme mít spočítané spíše až v březnu," poznamenal mluvčí OZP František Tlapák.

Ze zákona musí zdravotní pojišťovny vracet všechny přeplatky, které za čtvrtletí překročily ochranný limit. Podmínkou však je, že jejich součet je vyšší než 200 korun. Jinak na peníze budou muset čekat další čtvrtletí. Nejpozději je pojišťovny musí vyplatit do 60. dne od konce kalendářního čtvrtletí.

Ochranný limit se liší podle věku pojištěnce. Nejnižší limit mají, a tím pádem na peníze nejsnadněji dosáhnou, děti mladší 18 let a senioři nad 65 let. U nich stačí překročit tisícovou hranici. U dospělých ochranný limit činí 5 tisíc korun.

Léková krize pokračuje. V Česku chybí léky na závrať:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.