Moderní bydlení

Statisícům lidí končí smlouvy na energie. Na uzavření nových mají poslední dny

Podle Energetického regulačního úřadu budou až stovkám tisíc spotřebitelů v následujících dnech a týdnech končit smlouvy na dodávku energií. Týká se to lidí, kteří po ukončení činnosti společnosti Bohemia Energy a dalších dodavatelů v roce 2021, uzavřeli tříletou smlouvu. Zákazníky tak čeká rozhodnutí, jestli stávající smlouvu prodlouží, nebo uzavřou novou.

"Drtivá většina smluv na dodávku elektřiny a plynu, které jsou uzavřené na dobu určitou, obsahuje ujednání o tzv. automatické prolongaci. Znamená to, že pokud smlouvu některá ze stran nevypoví, závazek se prodlouží dle podmínek stanovených ve smlouvě. Od letoška musí dodavatel zákazníky na blížící se termín prolongace upozornit minimálně 30 dní předem a oznámit jim novou cenu a další náležitosti," informuje úřad.

I přes možnost automatického prodloužení smlouvy ERÚ doporučuje přistupovat k celé věci aktivně. Vyjednáváním s dodavatelem totiž můžou zákazníci získat výhodnější podmínky. To potvrzuje i výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

[chooze:article;value:573199]

"Pokud neudělají nic, tak to pro ně není výhodné. Dodavatel jim to sice prodlouží, ale většinou jim dá takzvaně standardní produkt, kde ty ceny nejsou nejlepší," vysvětluje Gavor. Zvláště výrazný bude podle něj cenový skok u lidí, kterým se podařilo si v minulém období zafixovat ceny na výhodné úrovni.

"Domácnosti s malou spotřebou mohou ročně ušetřit tisíce, při větší spotřebě už se bavíme i o desítkách tisíc korun,“ říká pak k novým smlouvám členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

[chooze:article;value:575322]

Nového dodavatele by podle Gavora měli lidé řešit nejlépe dva měsíce před koncem smlouvy či alespoň měsíc dopředu. Radí přitom využít různé cenové srovnávače, především pak ten přímo na stránkách ERÚ. Smlouvu by pak měli vypovědět do 20. dne před prolongací, aby bylo její řádné ukončení před prodloužením možné. Využít můžou vzor výpovědi přichystaný úřadem.

Lidé by se ale neměli spoléhat na to, že je dodavatel na konec smlouvy sám upozorní. Ne vždy je totiž komunikace bez problémů. "Někteří spotřebitelé se na nás obracejí s tím, že je jejich obchodník před prolongací řádně nekontaktoval. Problémy se týkají zejména e-mailové komunikace, kterou někdy dodavatelé opravdu nedokáží prokázat," upozorňuje Zemanová s tím, že někdy také odběratelé upozornění přehlédnou.

Energie výrazně zlevňují. Lidem se ceny sníží i o několik tisíc (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.